Fiul unui rus şi al unei ucrainence a scris istorie în SUA, înainte de a se stinge din viaţă la 101 ani

  • Norman Lear, maestru al comediei americane, a murit la vârsta de 101 ani.
  • Printre succesele sale se numără sitcom-urile The Jeffersons şi Day by Day, dar şi filme ca Divorce şi Fried Green Tomatoes.
  • În 1999, Bill Clinton i-a acordat Medalia Naţională a Artelor, o recunoaştere importantă pentru un artist.
5906 afișări
Imaginea articolului Fiul unui rus şi al unei ucrainence a scris istorie în SUA, înainte de a se stinge din viaţă la 101 ani

Norman Lear, legendarul autor, scenarist şi producător american, a murit la vârsta de 101 de ani, marţi, 5 decembrie 2023. Anunţul a fost făcut de familia sa prin intermediul paginii sale de Instragam.

Norman Lear s-a născut la New Haven pe 27 iulie 1922 dintr-un tată rus şi o mamă ucraineană care au fost o sursă de inspiraţie pentru primul său mare succes TV, All in the Family, cu care a schimbat regulile sitcom-urilor americane.

Inspirat de un spectacol englezesc, în Archibaldo, Lear a contestat cenzura tratând probleme legate de actualitate: de la rasism, avort, război, homosexualitate, deschizând calea unei comedii ancorate la prezent.

Nominalizarea la Oscar cu American Divorce i-a deschis definitiv porţile Hollywood-ului, făcându-l unul dintre cei mai căutaţi autori, capabil să transforme comediile americane.

A câştigat Emmy, Globul de Aur şi este în Television Hall of Fame

După Archibaldo au venit Maude, Sanford and Son, The Jeffersons şi Giorno per Giorno.

În anii 1980 a încercat să contracareze ascensiunea dreptului religios radical prin înfiinţarea asociaţiei progresiste People for the American Way care luptă şi astăzi pentru libertatea religioasă, libertatea de exprimare, dreptate egală şi egalitate.

În 1999, Bill Clinton i-a acordat Medalia Naţională a Artelor, o recunoaştere importantă pentru un artist.

În calitate de producător şi scenarist, Norman Lear a contribuit la realizarea unor filme importante precum A Long Shot în 1971, care a fost şi singurul său efort regizoral, Stand By Me şi The Great Story regizat de Rob Reiner şi Fried Green Tomatoes la Bus Stop. a trenului în 1991.

A câştigat Emmy de 4 ori şi în 2021 a obţinut Globul de Aur pentru întreaga viaţă, din 1984 numele său fiind în Television Hall of Fame.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici