- Home
- Cultură-Media
- BRAŞOV, (03.08.2012, 13:44)
- Andreea Unturica , Mihaela Gradinaru ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Fost director al Operei Braşov, despre Mihaela Ursuleasa: Era un fenomen unic al muzicii româneşti
Fostul director al Operei Braşov Cristian Mihăilescu, cel care a cunoscut-o pe pianista Mihaela Ursuleasa încă de la debutul acesteia, când avea doar şapte ani, a spus că Mihaela era un fenomen unic al muzicii româneşti, iar la 12 ani o acompania pe Felicia Filip într-un concert la Braşov.
Urmărește
701 afișări
Fost director al Operei Braşov, despre Mihaela Ursuleasa: Era un fenomen unic al muzicii româneşti
"Când vorbim de Mihaela Ursuleasa vorbim de un fenomen unic. A fost copilul minune al muzicii româneşti. O continuatoare a unor nume precum Dinu Lipatti sau Radu Lupu, care şi-a început studiile de pian la Braşov cu profesoara Stela Drăgulin, apoi, la 12 ani a ajuns la Conservatorul de la Viena", a spus Mihăilescu.
El a spus că imediat după Revoluţie, pe când Mihaela avea 12 ani, a regizat un concert la Teatrul Dramatic Braşov, unde mica pianistă a acompaniat-o pe Felicia Filip. "Era mititică atunci, dar atât de serioasă. La şapte ani era deja copilul minune al muzicii româneşti şi nici nu ajungea cu picioarele la pedale. La 12 ani era un nume afirmat şi cânta pe marile podiumuri din ţară şi străinătate", a spus Mihăilescu.
ULTIMELE ȘTIRI
-
„În slujba țării”, cartea lui Nicolae Ciucă, e gata de lansare. Ion Cristoiu a citit-o: „Se vrea un Președinte cuminte”
-
Soluţia ingenioasă găsită de ucraineni ca să-şi trimită copiii la şcoală pe timp de război
-
Armele continuă să facă victime în SUA. Incident pe o autostradă din Kentucky
-
Salvamont: 21 de persoane au fost salvate în urma intervenţiilor de sâmbătă
Fostul director al Operei Braşov a mai spus că pe lângă talentul musical Mihaela era şi o gânditoare, având o vastă cultură.
"Ştiu că în afară de compozitorii contemporani îl iubea pe Mozart. Ca şi Mozart a fost şi ea un copil minune al pianului şi amândoi au dispărut la vârste apropiate, Mozart la 35 de ani, iar Mihaela la nici 34", mai spune Mihăilescu.
În urmă cu o lună, Mihaela Ursuleasa a susţinut un concert la Ateneul Român, urmând ca a doua zi să susţină un alt concert, în acelaşi loc, însă din cauza stării de sănătate a fost obligată să se retragă şi să fie înlocuită de un alt pianist. Mihaela ar fi trebuit să cânte, miercuri, la Bucureşti, alături de Orchestra de Tineret dirijată de Cristian Mandeal, iar sâmbătă mai avea un concert programat la Berlin, potrivit sursei citate.
De asemenea, dirijorul Ilarion Ionescu Galaţi, cel cu care Mihaela Ursuleasa a debutat pe marile scene din ţară şi străinătate, a fost profund marcat de moartea artistei. Galaţi a fost un apropiat al părinţilor Mihaelei, care i-au fost colegi la Filarmonica Braşov, tatăl ei fiind acordeonist, iar mama, cântăreaţă de muzică populară.
" Îmi amintesc că eu am debutat-o pe o scenă, pe când încă nu avea şase ani şi îmi aduc aminte că încă de la prima apariţie scenică a avut un succes extraordinar. Mihaela a fost una din cele mai bune pianiste nu numai din România, ci din întreaga lume, iar dispariţia ei lasă un mare gol în lumea muzicală", a spus Galaţi.
Născută la Braşov, în 1978, Mihaela Ursuleasa a studiat opt ani la Conservatorul din Viena pe care l-a absolvit cu Magna cum Laudae. Fiica unui lăutar de etnie romă, Mihaela Ursuleasa a fost un talent precoce. La vârsta de cinci ani aceasta a început să cânte la pian, descifrând partiturile cu ajutorul tatălui său. La vârsta de 13 ani, artista a primit o bursă de studii la Viena oferită de celebrul dirijor Claudio Abbado după ce aceasta câştigase locul al doilea la un concurs de pian din Senigallia.. În 1999 a câştigat marele premiu la una dintre cele mai prestigioase competiţii internaţionale "Clara Haskil" în Elveţia. Stabilită la Viena, Mihaela Ursuleasa era mama unei fetiţe, Ştefania.
Pianista Mihaela Ursuleasa a fost găsită decedată în apartamentul ei din Viena, joi, de către impresara artistei, Andreea Butucariu.
Potrivit poliţiei austriece, cauza decesului poate fi "o hemoragie cerebrală" sau "o căzătură fatală".
Citește pe alephnews.ro: Internetul e în șoc: Nikocado Avocado, youtuberul care s-a filmat mâncând până la obezitate morbidă, a slăbit peste 100 de kilograme: „A fost experimentul vieții mele”
Citește pe www.zf.ro: Cartierul din Bucureşti care începe să fie evitat de clienţi şi zona unde preţurile explodează mai repede ca oricând
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Zeci de mii de oameni protestează în Franța după numirea lui Michel Barnier ca prim-ministru: „Opriți lovitura de stat a lui Macron”
Criză fără precedent în Germania: Piaţa forţei de muncă a ţării suferă de o „moarte prin o mie de tăieturi”. În industrie nu se mai găsesc joburi bine plătite, giganţii auto precum VW, BMW şi Mercedes dau afară pe capete, iar Volkswagen vorbeşte despre primele închideri de fabrici în Germania din istoria de 87 de ani a companiei
Cine este femeia care tocmai a devenit cea mai bogată din lume, cu avere de aproape 90 de miliarde de dolari. De ce a surclasat-o pe cea care deţinea anterior această poziţie
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Zeița de la Montreal, în costum de baie, la 62 de ani. Cum arată Nadia Comăneci pregătită de plajă
PROSPORT.RO
Diana Șoșoacă: ,,Primul meu SOȚ este însurat cu una dintre cele mai bune prietene de-ale mele. Nu toți avem norocul să avem căsătorii îndelungate”
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe