Fotografii realizate de Brâncuşi, expuse în premieră în Polonia

Fotografii realizate de artistul Constantin Brâncuşi, în atelierul său parizian, vor fi prezentate în premieră în Polonia, în cadrul unei expoziţii la Galeria Królikarnia din Varşovia, între 18 iunie şi 2 august, informează Institutul Cultural Român (ICR).

556 afișări
Imaginea articolului Fotografii realizate de Brâncuşi, expuse în premieră în Polonia

Fotografii realizate de Brâncuşi, expuse în premieră în Polonia

Expoziţia, care cuprinde câteva zeci de tiraje după fotografiile originale realizate de marele sculptor în atelierul său parizian, majoritatea expuse în Polonia pentru prima dată, va fi deschisă la Galeria Królikarnia, din subordinea Muzeului Naţional de Artă al Poloniei.

Constantin Brâncuşi este artistul român cu cea mai mare expunere internaţională. Totuşi, Brâncuşi-fotograful e mult mai puţin cunoscut decât Brâncuşi-sculptorul sau Brâncuşi-teoreticianul, relatează ICR Varşovia.

Pentru a face cunoscută şi această latură mai discretă a creativităţii sale, ICR Varşovia organizează această expoziţie împreună cu Muzeul Naţional de Artă al României şi Galeria Królikarnia.

La moartea sa, în 1957, Constantin Brâncuşi a lăsat peste 560 de negative şi mai mult de 1.000 de fotografii realizate de el însuşi. Imaginile redau spaţiul intim al atelierului din Paris şi ilustrează aspecte ale creaţiei sculptorului.

Se pare că Brâncuşi a început să-şi fotografieze singur lucrările când, în timpul unei şedinţe foto, a observat că o sculptură din bronz nu mai avea strălucirea obişnuită. Întrebat fiind ce s-a întâmplat cu lucrarea, fotograful a declarat naiv că, pentru a obţine o fotografie bună, a trebuit să atenueze efectele luminoase ale bronzului prin pudrare.

Furios, sculptorul l-a gonit pe fotograf şi a început să-şi fotografieze singur lucrările. În 1921, celebrul fotograf avangardist Man Ray a devenit profesorul lui Brâncuşi.

Cercetătorii au demonstrat că Brâncuşi îşi documenta creaţia cu ajutorul fotografiei, imaginile constituind un prilej de a înregistra vizual lucrarea finită, dar şi un mijloc de a înregistra stadiile de execuţie ale unei lucrări.

O altă categorie de fotografii sunt autoportretele realizate în atelier. Surprins în timpul lucrului sau aşezat în faţa camerei de fotografiat, artistul îşi gândeşte permanent portretul în raport cu opera sa.

La fel, creaţia sa fotografică este indisolubil legată de sculpturile sale, în care Brâncuşi îşi găseşte motivele, pretextul şi inspiraţia pentru imaginile cele mai elocvente ale fotografiilor sale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici