Gala Tânărului Actor - HOP a debutat miercuri la Mangalia

Cea de-a 14-a ediţie a Galei Tânărului Actor - HOP, care are ca scop promovarea şi lansarea tinerilor absolvenţi din învăţământul superior artistic de stat şi particular, a debutat miercuri seară la Mangalia, cu momente artistice după texte variate, de la Marin Preda la Vladimir Nabokov.

202 afișări
Imaginea articolului Gala Tânărului Actor - HOP a debutat miercuri la Mangalia

Gala Tânărului Actor - HOP a debutat miercuri la Mangalia (Imagine: Mircea Rosca/Arhiva Mediafax Foto)

Prima zi a Galei Tânărului Actor a debutat cu discursurile de întâmpinare pentru invitaţi, spectatori şi participanţi, printre care s-a numărat şi mesajul ministrului Culturii şi Patrimoniului Naţional, Kelemen Hunor, transmis prin intermediul consilierului Carmen Croitoru.

"Domnul ministru vă doreşte cât mai multe hopuri. Nu în sensul de obstacole, ci de ediţii de festival", a declarat Croitoru, anunţând, totodată, un proiect al ministerului de "reluare a legăturilor cu sistemul educaţional" prin oferirea unor burse în toate teatrele naţionale pentru cei mai buni studenţi ai facultăţilor de arte dramatice.

De asemenea, pe scenă a urcat primarul municipiului Mangalia, Mihai Claudiu Tusac, care le-a urat succes participanţilor la competiţia din acest an şi a mulţumit Uniunii Teatrale din România (UNITER) pentru că "se încăpăţânează" să revină în fiecare an la Mangalia.

Juriul ediţiei din acest an a Galei Tânărului Actor - HOP este format din regizorul Radu Afrim, criticul Sorin Crişan, coregraful Florin Fieroiu, actorul Marius Manole şi actriţa Virginia Mirea.

Totodată, organizatorii au anunţat că marele premiu al galei va purta numele regretatului actor Ştefan Iordache.

În ceea ce priveşte debutul competiţiei, la secţiunea individual, prima care a urcat pe scenă a fost Andreea Maria Şovan, absolventă a Universităţii "Babeş - Bolyai" din Cluj-Napoca. Ea a interpretat un scurt moment artistic numit "Ceas", după textul omonim al Alexandrei Câmpean. Textul modern, despre timp, pierderi personale şi imposibilitatea întoarcerii în trecut, interpretat cu pasiune de Şovan, a primit aplauzele publicului.

A urmat pe scenă Claudia Suliman, care a interpretat un text după "Lolita" de Vladimir Nabokov, cu mult entuziasm, dar fără să reuşească să surprindă dualitatea puritate-obscenitate a personajului şi fără să propună cu adevărat o nouă Lolita credibilă.

Diana Croitoru, interpretând textul "Versiunea Martei", după Karel Capek, a stârnit cele mai multe râsete în sală şi a primit numeroase aplauze pentru prestaţia sa, care s-a remarcat prin naturaleţe şi umor.

Şi Andreea Moustache, cu un text numit "Pământul", după romanul "Moromeţii" de Marin Preda, a stârnit râsete în sală şi a primit numeroase aplauze, fiind foarte convingătoare în rolul unei ţărănci, mamă a mai mulţi copii, care îşi ceartă soţul pentru că nu o consultă la decizii gospodăreşti.

Tot rolul unei ţărănci a interpretat şi Adriana Raluca Bordeanu, care a ales un text după nuvela "Nevasta" de Liviu Rebreanu. Prestaţia sa, ceva mai dramatică decât cele ale predecesoarelor sale, a fost recompensată cu aplauze.

La secţiunea individual, cele cinci tinere au interpretat texte alese de ele din primele cinci capitole din "Cartea milionarului - Cartea de la Metopolis", de Ştefan Bănulescu. Interpretările au fost surprinzătoare. Dacă Adriana Raluca Bordeanu, Diana Croitoru şi Claudia Suliman au ales o interpretare clasică a unui monolog, Andreea Moustache a optat pentru o redare muzicală a textului în stil "cabaret", iar Andreea Şovan a decis să comunice mesajul textului ales prin intermediul dansului.

Prima seară a festivalului s-a încheiat cu spectacolul "Fetele grase câştigă întotdeauna", după un text de Madeline George, în regia Danei Voicu, în care au jucat Lavinia Pop-Coman, Alexandra Crăciun, Alexandra-Elena Gogan şi Eliza Păun. Textul a pus în discuţie problema femeilor supraponderale, drama lor interioară, lupta cu ele însele şi cu ceilalţi, incapabili să le recunoască frumuseţea "care nu se măsoară în centimetri". Alexandra Crăciun s-a distins de colegele de scenă prin coerenţa, fluiditatea şi naturaleţea interpretării.

Ediţia de anul acesta a Galei Tânărului Actor - HOP are loc între 30 august şi 4 septembrie.

(Material realizat de Gabriela Dita, gabriela.dita@mediafax.ro)

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici