Henri Paul: Arta Doinei Levintza se află la confluenţa dintre spectacol şi modă

Henri Paul, ambasadorul Franţei la Bucureşti, a declarat, miercuri seară, că opera creatoarei de modă şi scenografei Doinei Levintza - căreia i-a înmânat însemnele de Cavaler al Ordinului Artelor şi Literelor - se află la confluenţa dintre spectacol şi modă.

413 afișări
Imaginea articolului Henri Paul: Arta Doinei Levintza se află la confluenţa dintre spectacol şi modă

Doina Levintza (Imagine: Bogdan Chirita/Mediafax Foto)

Ambasadorul Franţei a adăugat că Doina Levintza are talentul de a vedea în fiecare femeie un personaj, dar şi o generozitate care o face să se apropie de cei tineri.

"Dragă Doina, arta dumneavoastră se găseşte la confluenţa dintre spectacol şi modă, dintre perfecţiunea dată de haute couture şi artificiul imaginii, dintre creaţia cea mai luxoasă şi inventivitatea decontractantă a costumelor", a declarat Henri Paul.

De asemenea, Henri Paul a subliniat implicarea Doinei Levintza în arta teatrală.

"De la primul dumneavoastră arsenal de tânără creatoare supradotată până la afirmarea profesionalismului dumneavoastră, deveniţi complicea adorată a realizatorilor de cinema şi a scenografilor de teatru: prin interpretarea aspiraţiilor lor şi prin crearea unei expresii vestimentare unice şi preţioase", a adăugat ambasadorul, încheind: "Pentru extraordinara dumneavoastră creativitate şi pentru atenţia pe care o acordaţi tinerelor generaţii pe care le susţineţi neîncetat, în numele Ministrului Culturii şi Comunicaţiei vă înmânăm însemnele de Cavaler al Artelor şi Literelor."

La rândul său, Doina Levintza a subliniat că plecarea ambasadorului Franţei de la Bucureşti, deoarece acesta şi-a încheiat mandatul, va fi o mare pierdere pentru cultura română. "Am fost primită aici ca la mine acasă", a spus creatoarea de modă.

La evenimentul de miercuri seară, care a avut loc la reşedinţa ambasadorului Franţei la Bucureşti, au participat, printre alţii, cântăreţul Tudor Chirilă şi actriţa Mariana Mihuţ.

Doina Levintza este designer, creatoare de costume, creatoare de modă şi fondatoare a propriei sale agenţii specializate în crearea de costume de teatru şi film.

Născută pe 10 aprilie 1939, Doina Levintza a absolvit Facultatea de Arhitectură din Bucureşti.

Doina Levintza şi-a legat debutul de TVR, pentru care a creat costume şi decoruri, emisiunile lui Alexandru Bocăneţ rămânând un reper pentru originalitatea lor vestimentară. În lumea modei mondiale a păşit cu dreptul în 1984, la Paris (unde a expus succesiv cinci ani), urmând prezentări la Monte Carlo, Washington etc.

În 1997 şi 1998 şi-a prezentat colecţiile în cadrul prestigioasei Săptămâni a Modei de la New York "7th on Sixth", devenind astfel primul designer est-european inclus vreodată în acest eveniment.

Doina Levintza nu s-a ferit nici de decoraţiuni interioare, ea lansând şi propriile magazine.

De formaţie pictor-scenograf, Doina Levintza este creatoarea a peste 100 de colecţii şi expoziţii de modă prezentate în Romania, Monaco, Franţa, Statele Unite.

De-a lungul carierei sale a obţinut numeroase distincţii, printre care: premiul criticii pentru cea mai bună creaţie de costume (1992-1993), premiul UNITER pentru costumele la "Richard II", premiul UNITER pentru întreaga activitate artistică (1994).

De peste opt ani, Doina Levintza este gazda emisiunii "Levintza prezintă", difuzată la Prima TV.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici