Hossu: Culcer nu are dreptul să cumuleze pensia cu salariul, TVR a încălcat legea aprobând cererea

Preşedintele "Cartel Alfa", Bogdan Hossu, a declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX că Rodica Culcer nu are dreptul să cumuleze pensia cu salariul, iar TVR a încălcat legea aprobând solicitarea ei în acest sens.

438 afișări
Imaginea articolului Hossu: Culcer nu are dreptul să cumuleze pensia cu salariul, TVR a încălcat legea aprobând cererea

Hossu: Culcer nu are dreptul să cumuleze pensia cu salariul, TVR a încălcat legea aprobând cererea (Imagine: Adriana Neagoe/Mediafax Foto)

Hossu a precizat că Legea 329/2009 reglementează condiţiile exercitării cumulului pensiei din sistemul public de pensii şi sistemele neintegrate sistemului public cu veniturile salariale sau, după caz, asimilate salariilor, realizate din exercitarea unei activităţi profesionale pe bază de contract individual de muncă, raport de serviciu sau pe baza actului de numire în funcţie, în cadrul autorităţilor şi instituţiilor publice centrale şi locale, indiferent de modul de finanţare şi subordonare.

Rodica Culcer a depus, miercuri, o cerere de reangajare prin cumul cu pensia, care i-a fost aprobată de conducerea TVR, iar de la 1 iulie ea va fi reîncadrată pe un post de execuţie, îndeplinind, prin delegare, atribuţiile de director al Ştirilor TVR, până la ocuparea prin concurs a acestui post.

Rodica Culcer a împlinit vârsta legală de pensionare pe 30 mai 2011, iar contractul acesteia cu TVR este valabil până la 30 iunie.

Întrebaţi de MEDIAFAX care va fi situaţia Rodicăi Culcer în cadrul TVR după 30 iunie, reprezentanţii Televiziunii Publice au răspuns: "În conformitate cu legislaţia muncii în vigoare, orice persoană care îndeplineşte condiţiile de pensionare poate solicita reangajarea prin cumul cu pensia. Este atributul angajatorului să decidă asupra aprobării unei asemenea cereri".

Astfel, "în data de 29 iunie, Rodica Culcer a depus o cerere de reangajare prin cumul cu pensia, care i-a fost aprobată". Prin urmare, "din 1 iulie, ea (Rodica Culcer, n.r.) va fi reîncadrată pe un post de execuţie, îndeplinind, prin delegare, atribuţiile de director al Direcţiei Emisiuni Informative şi Sport, până la ocuparea prin concurs a acestui post", au mai spus reprezentanţii TVR.

Potrivit Legii 263 din 2010 privind sistemul unitar de pensii publice, vârsta standard de pensionare pentru stagii complete şi stagii minime de cotizare la femei este, în iunie 2011, de 59 de ani. Potrivit noii legi a pensiilor, până în 2030 România trebuie să crească vârsta de pensionare până la 63 de ani în cazul femeilor şi până la 65 de ani în cazul bărbaţilor.

Rodica Culcer conduce Ştirile TVR din 2005. În mod concret, Rodica Culcer a fost desemnată câştigătoare a concursului organizat în august 2005 de Televiziunea Română pentru ocuparea postului de director la Ştirile TVR. Postul de director al Ştirilor TVR a fost scos la concurs în 18 iulie 2005, după ce rămăsese vacant ca urmare a demisiei lui Lucian Sârb.

Rodica Culcer, în vârstă de 59 de ani, a fost director general la Radio Total, director al Departamentului de Ştiri la Europa FM şi a lucrat aproape nouă ani la postul BBC. Între anii 2002 şi 2003 a realizat la TVR emisiunea săptămânală de analiză şi dezbatere "Ultima ediţie".

Din 13 ianuarie 2011, Rodica Culcer moderează şi emisiunea "Judecă tu!", o dezbatere săptămânală transmisă în direct de TVR 1 joi, de la ora 21.00.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici