Indie Wire: "Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu" - un film structurat în jurul unei absenţe

Filmul "Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu" este structurat "în jurul unei absenţe", cea a dictatorului care este prezentat ca "o figură carismatică", scrie publicaţia specializată Indie Wire despre pelicula regizată de Andrei Ujică.

73 afișări
Imaginea articolului Indie Wire: "Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu" - un film structurat în jurul unei absenţe

Indie Wire: "Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu" - un film structurat în jurul unei absenţe

"Fiecare naţiune are o idee despre ce înseamnă un lider politic", scrie Indie Wire, completând: "Indiferent dacă guvernul este unul mic sau mare, de stânga sau de dreapta, în spatele Cortinei de Fier sau cu un steag roşu-alb-albastru, cu valori islamice sau iudeo-creştine, există o singură constantă - ingredientul de bază pentru puterea cea mai mare este unul - carisma".

Indie Wire apreciază cum "Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu" - un film de trei ore, fără voice-over sau prezentări de personaje - poate implica atât de mult spectatorul. Publicaţia descrie pelicula lui Andrei Ujică drept "o încântătoare incursiune de trei ore prin istoria României de la finele secolului trecut, care se concentrează exclusiv pe preşedinte şi tiran".

Filmul este, potrivit Indie Wire, "structurat în jurul unei absenţe, deşi infamul personaj este prezent pe toată durata filmului". "Cu cât continuă această înşiruire complexă de imagini, cu atât devine mai pronunţată absenţa", mai notează Indie Wire.

Documentarul lui Andrei Ujică a fost prezentat în cadrul Festivalului Internaţional de Film de la New York, care s-a desfăşurat între 24 septembrie şi 10 octombrie. În cadrul festivalului, au fost proiectate şi filmele "Aurora" de Cristi Puiu şi "Marţi, după Crăciun" de Radu Muntean.

Cele trei pelicule au avut premiera mondială în cadrul ediţiei de anul acesta a Festivalului de Film de la Cannes.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici