Instanţa obligă UPC să difuzeze Zeus TV, însă licenţa televiziunii a fost retrasă în iulie de CNA

Judecătoria sectorului 1 Bucureşti a dispus menţinerea în vigoare a contractului dintre UPC România SRL şi Lazarus Media SRL pentru difuzarea în reţelele de cablu ale companiei de telecomunicaţii a Zeus TV, însă licenţa televiziunii a fost retrasă de Consiliul Naţional al Audiovizualului pe 2 iulie.

305 afișări
Imaginea articolului Instanţa obligă UPC să difuzeze Zeus TV, însă licenţa televiziunii a fost retrasă în iulie de CNA

Instanţa obligă UPC să difuzeze Zeus TV, însă licenţa televiziunii a fost retrasă în iulie de CNA (Imagine: Shutterstock)

Societatea Lazarus Media SRL a dat în judecată societatea UPC România SRL pe 6 iulie 2012. Obiectul dosarului depus la Judecătoria sectorului 1 este "anulare act anulare notificare".

Pe 10 octombrie 2013, instanţa s-a pronunţat şi a dat câştig de cauză societăţii Lazarus Media SRL, al cărei acţionar principal este Luis Lazarus.

"Respinge excepţia lipsei de interes, invocată de pârâtă (UPC, n.r.), ca neîntemeiată. Admite cererea. Dispune anularea notificării din data de 11.06.2012 privind încetarea contractului nr.2/10.05.2011 cu consecinţa menţinerii în vigoare între părţile contractante a acestui contract pe timp de un an. Obligă pârâta la plata sumei de 18,45 lei cu titlu de cheltuieli de judecată constând în taxă judiciară de timbru şi timbru judiciar. Respinge cererea pârâtei de acordare a cheltuielilor de judecată, ca neîntemeiată", se spune în soluţia instanţei.

UPC România poate face apel la decizia Judecătoriei sectorului 1, în termen de 15 zile de la comunicarea deciziei.

Potrivit lui Luis Lazarus, prin această decizie, societatea UPC România este obligată să menţină în vigoare, pentru încă un an, contractul din mai 2011 dintre UPC şi Lazarus Media, pentru difuzarea în reţelele UPC a televiziunii Zeus TV.

"În 2011, UPC m-a obligat să semnez o clauză de denunţare unilaterală fără motiv a contractului. Eu le-am spus că nu semnez o asemenea clauză, dar mi-au spus (cei de la UPC, n.r.) că, dacă nu semnez clauza asta, nu mai semnez deloc contractul (...) Eu am zis că, dacă nu mai avem de-a face cu o negociere, ci cu un şantaj, o să semnez aşa (...) Contractul se prelungea automat cu câte un an dacă nu ne notificam reciproc. Am semnat şi a trecut primul an. După un an nu mi-a făcut nimeni nicio notificare. Nefăcând notificare, conform clauzelor, contractul s-a prelungit pentru încă un an. Peste o lună însă m-am trezit cu o notificare de la UPC, totalmente aiurea, fără motiv, şi mi-au spus că în 30 de zile mă vor scoate de pe UPC (...) Le-am amintit că eu nu am semnat voluntar acel contract şi că acea clauză de denunţare unilaterală este o clauză abuzivă, care acţionează doar din partea lor şi că o să-i dau în judecată", a explicat pentru MEDIAFAX Luis Lazarus.

El a precizat că, ulterior, UPC i-a propus să difuzeze Zeus TV doar în grila digitală, dacă le plătea 10.000 de euro pe lună. "Mă aruncaseră în coada grilei, iar ca să mă ţină doar în grila digitală voiau să le dau 10.000 de euro pe lună", a spus Lazarus.

Luis Lazarus a mai spus că, prin acţiunea în instanţă, el nu a cerut despăgubiri de la UPC. "Am cerut să rămână în vigoare contractul pentru încă un an de zile, aşa cum a fost la început", a mai declarat Lazarus pentru MEDIAFAX.

Însă, în data de 2 iulie 2010, Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a decis să retragă licenţa audiovizuală a Zeus TV, din cauză că televiziunea şi-a întrerupt emisia mai mult de 90 de zile.

"Când am acţionat în instanţă UPC, aveam licenţa. UPC trebuia doar să apese pe un buton şi Zeus TV era din nou în grilele UPC. Eu am crezut că problema se va rezolva repede în instanţă, însă, între timp, s-a trezit CNA-ul că eu nu mai emit şi mi-a retras licenţa. Dar eu unde puteam să mai emit, în garsonieră? Eu nu mai emit din cauza cabliştilor, nu din cauza mea", a spus Luis Lazarus.

El a precizat că a depus un memoriu la CNA, în care a explicat că televiziunea Zeus TV nu este primită în grilele RCS&RDS şi Dolce-Romtelecom. "UPC m-a primit iniţial şi apoi m-a scos. Eu am explicat care este situaţia în memoriul depus la CNA, le-am spus că aceste companii de cablu nu mă lasă să îmi desfăşor activitatea. Dar CNA nu a făcut niciun demers ca operatorii de cablu să ne introducă în grilele lor, nu i-a amendat, nu le-a transmis niciun avertisment. În schimb, a ţinut cont că Zeus TV nu mai emite, nu că operatorii de cablu nu mă primesc", a spus Luis Lazarus.

El a mai spus că, în următoarele zile, urmează să informeze oficial CNA în legătură cu decizia Judecătoriei sectorului 1 privind procesul cu UPC. "Eu am notificat şi instanţa în legătură cu această situaţie (retragerea licenţei Zeus TV de către CNA, n.r.)", a spus Luis Lazarus. El a precizat că se aşteaptă ca la CNA să urmeze o dezbatere cu privire la acest subiect, în urma căreia Zeus TV să poată emite din nou.

Pe de altă parte, până la difuzarea acestei ştiri, reprezentanţii UPC România nu au putut fi contactaţi.

Televiziunea Zeus TV a început să emită în mai 2011, fiind disponibilă atunci pe UPC Digital şi în grilele unor operatori de cablu mai mici din ţară. În grila Zeus TV se regăseau la momentul respectiv 44 de programe, emisiunea centrală fiind "Luis Lazarus Live". În iulie 2012, Zeus TV a fost scos din grila UPC Digital.

Consiliul Naţional al Audiovizualului a aprobat, pe 1 februarie 2011, solicitarea lui Luis Lazarus de a lansa televiziunea generalistă Zeus TV.

Luis Lazarus şi-a prezentat pentru prima dată intenţiile de a lansa televiziunea generalistă Zeus TV în data de 4 noiembrie 2010, în şedinţa CNA. Atunci, Lazarus a spus că este pe punctul de a finaliza procesul de achiziţie a postului Canal Teleshop (care la momentul respectiv era în lista "must carry" a televiziunilor ce trebuie retransmise obligatoriu de către cablişti), care urma să fie operat sub denumirea Zeus TV, prin societatea Lazarus Media, la care este acţionar majoritar (90%). La societatea Lazarus Media este acţionar şi Marinca Rolea (10%), bunica lui Luis Lazarus.

El a precizat atunci că preia Canal Teleshop de la societatea Info Eureshop SRL, care îi avea ca acţionari pe: Toma Constantin (60%) - asociat principal, Gelu Alin Ion - 15%, Choi Seong Koog (Coreea de Sud) - 15% şi Schollenbarger Kenneth Todd (SUA) - 10%.

Luis Lazarus nu a precizat atunci cu ce sumă a preluat Canal Teleshop de la societatea Info Eureshop SRL, însă a spus că vrea să investească "nelimitat" în transformarea acestei televiziuni în Zeus TV.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici