Investiţie de 4 milioane euro pentru consolidarea Conacului Emil Racoviţă din Vaslui

Institutul Naţional al Patrimoniului a lansat procedura pentru atribuirea contractului de lucrări de restaurare, consolidare şi punere în valoare a Conacului Emil Racoviţă, azi Casă Memorială, din comuna Dăneşti, sat Emil Racoviţă, judeţul Vaslui, a anunţat marţi Ministerul Culturii.

732 afișări
Imaginea articolului Investiţie de 4 milioane euro pentru consolidarea Conacului Emil Racoviţă din Vaslui

Investiţie de 4 milioane euro pentru consolidarea Conacului Emil Racoviţă din Vaslui

Potrivit Ministerului Culturii, valoarea contractului este de 16.598.950,49 lei, fără TVA, adică aproximativ 4 milioane euro.

Pentru a cinsti memoria marelui savant român Emil Racoviţă (1868-1947), casa părinţilor săi a devenit în 1928 muzeu memorial unde se păstrează exponate legate de viaţa şi activitatea acestuia, dar şi de perioada în care a participat la expediţia în Antarctica, pe vasul „Belgica”.

În casa memorială se urmăreşte reamenajarea sălilor dedicate celor trei personalităţi locale: Emil Racoviţă, Grigore T. Popa şi Emil Condurachi.

Printre activităţile avute în vedere a se desfăşura în muzeu se numără expoziţii temporare şi simpozioane dedicate celor trei mari personalităţi. Pe parcursul circuitului muzeal se vor amenaja expoziţii tematice.

Principalele intervenţii constau, printre altele, în consolidarea structurilor, eliminarea umidităţii şi a cauzelor ce au dus la aceasta, hidroizolarea subsolului, restaurarea învelitorii, a şarpantei şi a sistemului de scurgere a apelor pluviale urmărindu-se documentaţia istorică, conservarea şi restaurarea tencuielilor istorice interioare şi exterioare, restaurarea elementelor decorative ale faţadelor, restaurarea picturii murale, restaurarea tâmplăriei interioare şi exterioare, refacerea instalaţiilor, eficientizarea din punct de vedere al pierderilor de energie termică fără a afecta faţadele existente şi propunerea unui iluminat arhitectural exterior pentru punerea în valoare a monumentului istoric.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici