"Jurnal rusesc" de Anna Politkovskaia, lansat în România

Controversatul volum "Jurnal rusesc", scris de jurnalista Anna Politkovskaia, va apărea, în 29 martie, în librăriile româneşti, informează editura Meteor Press.

109 afișări
Imaginea articolului "Jurnal rusesc" de Anna Politkovskaia, lansat în România

"Jurnal rusesc" de Anna Politkovskaia, lansat în România (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Anna Politkovskaia, "conştiinţa morală pierdută a Rusiei", cum a fost supranumită, şi-a sacrificat viaţa pentru idei şi idealuri. Lupta acestei jurnaliste cu regimul fostului preşedinte, Vladimir Putin, i-a adus sfârşitul. Pe data de 7 octombrie 2006 (de ziua de naştere a lui Vladimir Putin), Anna Poliktovskaia a fost gasită împuşcată în liftul blocului în care locuia. De asasinarea sa sunt bănuiţi patru agenţi ai serviciilor secrete ruseşti (faimosul FSB), al căror proces durează de patru ani.

La momentul asasinatului, jurnalul Annei Politkovskaia era pregătit pentru tipar. Nu a mai apucat să vadă cartea, care a apărut postum şi a fost tradusă în limba engleza. Pe 29 martie, editura Meteor Press lansează "Jurnal rusesc" de Anna Politkovskaia şi pe piaţa din România.

"Jurnal rusesc" prezintă o Rusie coruptă şi subordonată Kremlinului, unde oamenii indezirabili sunt lichidaţi. Birourile ziarelor de opozitţe sunt incendiate sau aruncate în aer. Opoziţia este marginalizată şi redusă la tăcere. Alegerile sunt fraudate. Justiţia este aservită puterii. Martorii incomozi dispar. Drepturile omului sunt călcate în picioare. Acţiunea aşa-zisă "împotriva terorismului" se transformă într-un masacru. Oameni şi copii nevinovaţi plătesc cu viaţa o politică de reprimare, autoritară, insensibilă la consecinţe şi incapabilă să-şi asume responsabilitatea.

Acesta este tabloul realist al Rusiei din timpul administraţiei lui Putin, pe care Anna Politkovskaia îl zugrăveşte în "Jurnal rusesc". Cartea începe cu alegerile parlamentare din 2003 şi analizează evoluţia politică şi socială a Rusiei până la sfârşitul anului 2005.

Anna Politkovskaia a fost corespondent special pentru ziarul rus Novaia gazeta, fiind recompensată cu multe premii şi distincţii pentru activitatea sa literară şi jurnalistică.

Politkovskaia este şi autoarea cărţilor "Rusia lui Putin", apărută în limba română la editura Meteor Press, "A Dirty War (Un război murdar)" şi "Nothing but the Truth (Doar adevărul)".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici