Jurnalistul Glenn Greenwald, care a publicat dezvăluiri despre NSA, părăseşte The Guardian

Jurnalistul Glenn Greenwald, care a publicat informaţii NSA deconspirate de către Edward Snowden, a anunţat că părăseşte ziarul britanic The Guardian şi că se va implica într-o "nouă (instituţie) media, la scară largă...", acceptând o oportunitate "de vis".

154 afișări
Imaginea articolului Jurnalistul Glenn Greenwald, care a publicat dezvăluiri despre NSA, părăseşte The Guardian

Glenn Greenwald (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Greenwald, care a publicat documente provenind de la fostul colaborator al Agenţiei Naţionale americane pentru Securitate (NSA) despre amploarea la nivel mondial a supravegherii americane a comunicaţiilor telefonice şi pe Internet, a declarat pentru site-ul Buzzfeed că se va implica în această nouă instituţie media, relatează BBC News online.

Într-o declaraţie postată online, el afirmă că ştirea cu privire la noul său proiect a apărut înainte de momentul pe care l-a ales să o anunţe şi că nu este în măsură să ofere detalii suplimentare, pentru moment, dar că va face acest lucru în curând.

"Parteneriatul meu cu ziarul The Guardian a fost extrem de rodnic şi satisfăcător", afirmă jurnalistul, exprimându-şi respectul faţă de editorii şi jurnaliştii cu care a lucrat şi afirmând că este "mândru de ceea ce am realizat". Jennifer Lindauer, de la The Guardian, a declarat că "Glenn Greenwald este un jurnalist remarcabil şi a fost fantastic să lucrăm cu el", apreciind că activitatea împeună cu acesta a "demonstrat rolul crucial pe care jurnalismul de investigaţie responsabil îl poate juca în a le cere socoteală celor aflaţi la putere".

Greenwald a fost criticat dur pentru colaborarea sa cu Snowden, căutat de Statele Unite pentru spionaj şi care trăieşte în azil în Rusia.

Într-un interviu pentru BBC, la începutul lunii, jurnalistul, de formaţie avocat, a declarat că niciuna dintre informaţiile pe care le-a publicat în The Guardian nu aduce atingere securităţii naţionale.

În august, partenerul lui Greenwald, David Miranda, care locuieşte împreună cu jurnalistul la Rio de Janeiro, a fost reţinut timp de nouă ore pe Aeroportul Heathrow, în baza legislaţiei în domeniul luptei împotriva terorismului, poliţia confiscându-i dispozitive electronice pe care acesta le avea asupra sa. Ministrul britanic de Interne Theresa May a apărat această acţiune, afirmând că poliţia este necesar să acţioneze dacă cineva deţine "informaţi furate foarte sensibile". Miranda neagă că ar fi comis vreo infracţiune.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici