"La Ţigănci", în premieră la Paris pentru Centenarul Mircea Eliade

Opera "La Ţigănci", compoziţia lui Nicolae Brânduş inspirată din scrierea fantastică cu acelaşi nume, va fi prezentată în premieră la salonul de aur al Ambasadei Române de la Paris, pentru celebrarea centenarului Mircea Eliade, în 30 octombrie, transmite Institutul Cultural Român.

5 afișări
Imaginea articolului "La Ţigănci", în premieră la Paris pentru Centenarul Mircea Eliade

"La Ţigănci", în premieră la Paris pentru Centenarul Mircea Eliade

Audiţia operei va fi deschisă de o dezbatere între compozitorul Nicolea Brânduş, regizoarea de operă Anca Mihuţ, conferenţiar la Academia de muzică din Cluj-Napoca, şi muzicologul Radu Stan. Publicul parizian va putea asculta, în aceeaşi seară, înregistrarea premierei din 1986, sub bagheta dirijorului Ludovic Baci.

Audiţia în premieră a operei marchează o sută de ani de la naşterea lui Mircea Eliade.

"L-am întâlnit pe Eliade la Paris, la sfârşitul anilor '70 şi părea sincer interesat de o versiune muzicală a scrierii sale care conţine, în chiar textura sa literară, evidente sugestii muzicale", a relatat Nicolae Brânduş.

Mircea Eliade s-a născut la 28 februarie 1907 în Bucureşti. A fost scriitor, filozof şi istoric al religiilor. Din 1957, a fost profesor la Universitatea din Chicago, iar din 1962, titular al catedrei "Sewell L. Avery". Eliade a primit titlul de Distinguished Service Professor.

A scris 30 de volume ştiinţifice, opere literare şi eseuri filozofice, traduse în 18 limbi şi circa 1.200 de articole şi recenzii. Printre cele mai cunoscute volume se numără: "Cosmologie şi alchimie babiloniană" (1937), "Traité d'histoire des religions" (1949), "Le Sacré et le Profane" (1956), "Maitreyi" (1933), "Noaptea de Sânziene" (1971).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici