Le Monde a distrus din greşeală câteva mii de negative ale unui fotograf argentinian

Cotidianul francez Le Monde a distrus câteva mii de diapozitive şi negative ale fotografului argentinian Daniel Mordzinski, "un incident regretabil", potrivit reprezentanţilor acestei publicaţii.

187 afișări
Imaginea articolului Le Monde a distrus din greşeală câteva mii de negative ale unui fotograf argentinian

Le Monde a distrus din greşeală câteva mii de negative ale unui fotograf argentinian (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Reprezentanţii cotidianului Le Monde au precizat, miercuri, că acele clişee erau depozitate la sediul ziarului fără acordul publicaţiei.

"Vreme de 10 ani, am folosit în cadrul acordului de colaborare dintre El Pais şi Le Monde un birou la etajul al şaptelea în redacţia ziarului, unde îmi păstram mii de negative şi diapozitive originale", a declarat pe site-ul său fotograful argentinian Daniel Mordzinski, specializat în realizarea de portrete fotografice ale unor personalităţi culturale.

"Pe 7 mai, un jurnalist de la El Pais a mers în acel birou şi a descoperit că fusese golit fără ca noi să fim preveniţi. Nimeni nu cunoaşte motivul pentru care s-a decis ca acea muncă de-o viaţă să dispară", a adăugat el.

Într-un comunicat comun dat publicităţii miercuri, El Pais şi Le Monde spun că "fac tot ce le stă în putere pentru a înţelege cauzele acestui incident regretabil şi vor analiza felul în care arhivele care lipsesc vor putea fi reconstituite".

Conducerile celor două publicaţii s-au scuzat în faţa fotografului pentru "distrugerea acestor documente, care s-a produs fără acordul directorilor".

Ambele publicaţii deplâng faptul că fotograful argentinian, "după ce a decis să îşi depoziteze arhivele în sediul cotidianului fără să anunţe pe nimeni de la Le Monde în legătură cu acest fapt, aruncă asupra ziarului întreaga vină pentru acest incident".

Contrazicând spusele fotografului, "niciun acord contractual nu a existat vreodată între Le Monde şi El Pais care să prevadă că Daniel Mordzinski are dreptul de a-şi depozita arhivele în sediile cotidianului Le Monde", afirmă conducerea acestei publicaţii.

Născut în 1960, Daniel Mordzinski a realizat sute de portrete fotografice ale unor personalităţi din mediul cultural, precum cele ale autorilor Jorge Luis Borges, Gabriel Garcia Marquez, şi Mario Vargas Llosa.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici