Licitaţie la Casa Artmark pentru cea mai preţioasă operă de artă scoasă la vânzare în România

Tabloul "Tăietorul de lemne", realizat de Camille Pissarro, cea mai preţioasă operă de artă scoasă la vânzare în România, evaluat la o sumă cuprinsă între 4 şi 6 milioane de euro, va fi scos la licitaţie, pe 25 iunie, la Bucureşti, de Casa Artmark.

1431 afișări
Imaginea articolului Licitaţie la Casa Artmark pentru cea mai preţioasă operă de artă scoasă la vânzare în România

Pictura "Tăietorul de lemne", realizată de Camille Pissarro

Licitaţia de Vară a Casei Artmark va avea loc joi, 25 iunie, la hotelul JW Marriott din Bucureşti, începând cu ora 19.00, au anunţat organizatorii.

Evenimentul aduce mai multe noutăţi pe piaţa românească de artă, remarcabilă fiind valoarea fără precedent a lucrărilor scoase la licitaţie (5 - 7 milioane de euro), dar şi prezenţa unor opere importante din colecţia istorică Doctor Dona, retrocedată de Muzeul Naţional de Artă al României moştenitorilor familiei, acestea fiind, prin valoarea lor neobişnuită, "vedetele" evenimentului.

Pictura "Tăietorul de lemne", realizată de Camille Pissarro, ce face parte din colecţia Doctor Dona, este cea mai importantă lucrare scoasă la licitaţie, fiind, totodată, cea mai preţioasă operă de artă scoasă la vânzare în România, până în prezent.

Tabloul este reprezentativ pentru perioada timpurie a impresionismului francez. Potrivit reprezentanţilor Artmark, două persoane s-au interesat deja de preţul de pornire al tabloului, care va fi stabilit la 40-90% din limita minimă a intervalului estimativ.

Vor mai fi scoase la licitaţie tot din colecţia Dona:

"Aişe" de Camil Ressu - care, în perioada interbelică, a obţinut cel mai mare preţ pentru o lucrare de artă modernă românească, 80.000 de lei, sumă echivalentă în epocă cu preţul unei case la Şosea - şi

"Port", a lui Marcel Iancu, cea mai importantă lucrare de avangardă din colecţie şi, probabil, cea mai valoroasă pictură a maestrului rămasă în România.

Cele şapte picturi şi sculpturi din colecţia Dona sunt clasate în categoria Tezaur a patrimoniului cultural mobil, ele neputând fi exportate.

Preţul de pornire al operelor scoase la licitaţie variază între 100 de euro şi 3 milioane de euro.

Licitaţia de Vară va cuprinde patru secţiuni: artă românească şi de patrimoniu, clasică şi modernă; artă românească contemporană tânără; artă de tezaur; artă europeană.

În total, vor fi scoase la licitaţie 136 de obiecte de artă - picturi, sculpturi, fotografie şi lucrări din ceramică.

În Secţiunea Patrimoniu, lucrările-vedetă scoase la licitaţie aparţin unor artişti precum Nicolae Tonitza, Nicolae Grigorescu, Dumitru Ghiaţă şi Ludovic Hegheduş.

Secţiunea Europeană este alcătuită din 15 picturi şi sculpturi realizate de reprezentanţi de marcă ai artei europene, precum Salvador Dali şi Eugene Delacroix.

Secţiunea Contemporană, o noutate pentru licitaţiile româneşti de artă, cuprinde 42 de picturi, desene şi fotografii, realizate de artişti precum Zoltan Bela, Alina Buga şi Roman Tolici.

Licitaţia Artmark este o premieră în România: până la acest eveniment, nicio lucrare retrocedată de Muzeul Naţional de Artă al României nu a mai fost scoasă la vânzare.

Potrivit reprezentanţilor Artmark, valoarea uzuală a unei opere de artă este stabilită în funcţie de numărul de cumpărători şi de preţurile de vânzare ale artistului pe piaţa europeană.

În ce priveşte dezvoltarea pieţei de artă din România, aceştia s-au declarat optimişti, ei calificând Licitaţia de Vară drept "o ocazie de a investi". "Nu trebuie să fii colecţionar pentru a iubi arta. Este suficient să ai o lucrare de Pissarro pentru a fi cel mai important colecţionar din România", au spus aceştia.

Potrivit organizatorilor, majoritatea cumpărătorilor din România sunt colecţionari şi, mai rar, investitori în artă, pe pieţele mature raportul fiind invers. Cea mai înaltă cotă de vânzare în România o are în prezent Nicolae Tonitza.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici