Lungmetrajul "Déjà vu", de Dan Chişu, în competiţia Festivalului Filmului de Dragoste din Belgia - VIDEO

Lungmetrajul "Déjà vu", de Dan Chişu, a fost selectat în secţiunea "Regards croisés" a competiţiei Festivalului Internaţional al Fimului de Dragoste de la Mons (FIFDM), din Belgia, eveniment la care concurează şi filmul "Planşa", de Gheorghe Andrei, în competiţia europeană.

124 afișări
Imaginea articolului Lungmetrajul "Déjà vu", de Dan Chişu, în competiţia Festivalului Filmului de Dragoste din Belgia - VIDEO

Dan Chişu (Imagine: Laszlo Raduly/Publimedia)

La secţiunea scurtmetraje au fost selectate "Ela, Panda şi Madam", de Andrei Răutu, şi "Şanţul", de Adrian Silişteanu, potrivit unui comunicat remis agenţiei MEDIAFAX de Institutul Cultural Român (ICR) de la Bruxelles.

O premieră la ediţia din acest an a festivalului este şi prezenţa a trei români în juriile evenimentului: regizorii Dan Chişu (juriul oficial) şi Horia Lapteş (juriul de scurtmetraje), dar şi Rareş Andrici (juriul tinerilor cinefili europeeni). Printre invitaţi se numără criticul de film Magda Mihăilescu, directoarea Festivalului Internaţional de Film Bucureşti, Dana Dimitriu-Chelba, regizorul Gheorghe Andrei, actriţele Ioana Flora şi Olimpia Melinte.

Institutul Cultural Român (ICR) de la Bruxelles este partener al FIFDM din 2010, colaborarea cu marile festivaluri înscriindu-se în strategia ICR Bruxelles de promovare a filmului românesc în spaţiul Benelux. FIFDM este unul dintre pilonii capitalei culturale europene Mons 2015.

"Déjà vu" spune povestea lui Mihai, un bărbat de 55 de ani care are o relaţie extraconjugală de trei ani. Mihai decide să-i mărturisească soţiei despre relaţia lui cu Tania. Cei doi se separă şi Mihai o aduce pe Tania pentru prima dată acasă. Filmul începe cu momentul în care, a doua zi dimineaţă, Mihai se trezeşte şi o găseşte pe Tania în bucătărie tristă. Toată povestea se derulează în următoarele 75 de minute din viaţa celor doi în timp real. Personajul principal nu apare în film, este descoperit de spectator prin ochii mamei, amantei şi ai soţiei. Spectatorul vede ce vede personajul principal în aceste 75 de minute din viaţa lui. Momentul culminant este cel al întâlnirii celor trei, moment în care penibilul este escaladat deoarece relaţia scapă de sub control.

Pe de altă parte, din distribuţia filmului "Planşa", fac parte actorii Olimpia Melinte, Vâlcu Silvian, Adochiţei Marian şi Gheorghe Horia. Alex, fost campion la scrimă, retras din activitatea competiţională din cauza unui accident la genunchi, primeşte şansa de a-şi relua activitatea sportivă din postul de antrenor. Anda e nou venită în echipa de scrimă pe care Alex o va antrena. Prin prisma pasiunii comune pentru scrimă, cei doi dezvoltă o relaţie care trece dincolo de barierele profesionale. Martorul acestei poveşti este Mircea, iubitul Andei, colegul ei de la clubul de scrimă. Gelozia acestuia o va duce pe Anda în faţa alegerii între viaţa sportivă şi relaţie de iubire cu Mircea.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici