Matematicianul Dragoş Lazăr a decedat

Matematicianul Dragoş Lazăr, membru titular al Academiei Române din 1992, dar şi al Societăţii Americane de Matematică şi al Gessellschaft für angewandte Mathematik und Mechanic din Germania, a decedat joi, se arată într-un necrolog al Academiei.

277 afișări

Născut în 1930, Dragoş Lazăr a urmat cursurile Facultăţii de Matematică din Bucureşti şi, în 1964, şi-a susţinut doctoratul cu teza "Teoria aripii subţiri în magneto-aerodinamică", iar în 1972 el a obţinut titlul de doctor docent.

A urcat treptele ierarhiei universitare, ajungând profesor la Catedra de Mecanică Teoretică la Facultatea de Matematică şi, ulterior, titular al cursurilor de mecanica fluidelor şi aerodinamică.

În paralel cu activitatea didactică, academicianul Lazăr Dragoş a desfăşurat şi o bogată activitate ştiinţifică în domenii ca mecanica aplicată, mecanica generală a sistemelor, mecanica fluidelor, teoria elasticităţii şi termoelasticităţii, aerodinamică, magnetodinamică şi magneto-aerodinamică, în care a adus contribuţii valoroase concretizate în numeroase monografii şi studii apărute în ţară şi peste hotare.

Este autorul monografiilor "Magnetodinamica fluidelor", "Metode matematice în aerodinamică" şi a colaborat la redactarea "Dicţionarul de matematică" şi a volumului "Matematici clasice şi moderne".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici