MDB: Parametrii Cathederal Plaza, aprobaţi de CGMB - Proiectul a fost avizat de M.Culturii

Parametrii Cathedral Plaza au fost aprobaţi de CGMB şi CL al Sectorului 1, iar Ministerul Culturii a "avizat pozitiv" proiectul timp de zece ani, din 2000 până în 2010, se spune într-o luare de poziţie a Milenium Building Development (MDB), dezvoltatorul proiectului, remisă joi agenţiei MEDIAFAX.

343 afișări
Imaginea articolului MDB: Parametrii Cathederal Plaza, aprobaţi de CGMB - Proiectul a fost avizat de M.Culturii

MDB: Parametrii Cathederal Plaza, aprobaţi de CGMB - Proiectul a fost avizat de M.Culturii (Imagine Razvan Chirita / Mediafax Foto)

"(...) îi reamintim Ministrului Culturii că parametrii clădirii au fost aprobaţi prin acte administrative cu caracter normativ eliberate şi asumate de Consiliul General al Municipiului Bucureşti şi Consiliul Local al sectorului 1, acte intrate în circuitul civil ce şi-au produs pe deplin efectele, nu numai faţă de MBD. Mai mult, Ministerul Culturii însuşi, sub semnătura mai multor miniştri, a avizat pozitiv acest proiect timp de 10 ani de zile, din 2000 şi până în 2010", se spune în poziţia MDB.

MDB precizează că "a transmis nenumărate solicitări şi memorii către Ministerul Culturii" în care a cerut să prezinte "realitatea situaţiei de fapt şi juridice a conflcitului" care priveşte Cathedral Plaza, însă aceste solicitări "au rămas fără răspuns".

De asemenea, pentru că subiectul a devenit "prilej de dispută publică sau, mai grav, pretext pentru campania electorală a diverşilor candidaţi", Millennium va solicita "audierea în Comisiile de Cultură şi Abuzuri ale Camerei Deputaţilor pentru a prezenta şi punctul său de vedere şi pentru a releva aspectele ascunse şi, aparent, necunoscute ale cazului".

MDB spune că "Cathedral Plaza a fost construită în deplină legalitate, în baza unei autorizaţii de construcţie valabilă şi cu acordul vecinilor, inclusiv cu acordul Arhiepiscopiei Romano-Catolice Bucureşti (ARCB) prin semnătura Arhiepiscopului Ioan Robu".

"Lucrările de construire au fost suspendate de instanţă, începând cu 10 iulie 2007, fiind reluate doar după anularea acestei măsuri de aceleaşi instanţe judecătoreşti şi confirmarea prin decizia definitivă a Curţii de Apel Ploieşti, ca instanţă de recurs, nu numai a legalităţii autorizaţiei de construire şi a lucrărilor desfăşurate pe proprietatea MBD, dar şi a lipsei oricărui prejudiciu adus Catedralei Sf. Iosif", mai spune MDB.

Clădirea a fost edificată "aşadar în temeiul unei autorizaţii de construire valide şi în limitele exacte ale acestei autorizaţii, ba chiar mai mult, cea mai mare parte a lucrărilor de construire (a căror valoare s-a ridicat la aproximativ 70 milioane de euro) fiind terminate în perioada iulie 2009 - octombrie 2010, când producea efecte hotararea definitiva anterior menţionată", menţionează MDB.

"Este de la sine înţeles că orice punct de vedere pe marginea legalităţii Cathedral Plaza exprimat de reprezentanţi ai instituţiilor publice din România trebuie să aibă la bază o documentare completă şi corectă şi, mai ales, să ţină seama că în prezent există pe rolul Tribunalului Bucureşti o procedură judiciară care urmează a analiza echidistant problemele şi a decide o eventuală reautorizare a clădirii, în condiţiile legii", se mai spune în luarea de poziţie a MBD.

Ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu a fost audiat marţi de Comisia de cultură a Camerei Deputaţilor în două cauze ce ţin de arbitraje litigioase: Cathedral Plaza şi Biblioteca Batthyaneum de la Alba Iulia.

Alexandrescu a fost întrebat despre conflictul produs de proiect, din cauza căruia Papa Francisc ar fi refuzat să vină în vizită în România.

"A existat un anunţ apostolic în ceea ce priveşte situaţia cu Cathedral Plaza, nu eu am afirmat că Papa Francis refuză să vină în România din cauza scandalului. Nu este adevărat că eu am spus aceste lucruri după vizita mea la Vatican, e un decupaj al presei. Este un montaj. Trebuie să ţinem seama de faptul că administraţia românească trebuie să rezolve situaţia litigioasă de la Cathedral Plaza. Clădirea a fost construită fără autorizaţie, la mai puţin de 8 metri de un momument istoric. Îl aşteptăm pe papa Francisc să vină, a primit o invitaţie a preşedintelui. A existat, cum spuneam, o declaraţie a ministrului apostolic, a ambasadorului Vaticanului la Bucureşti cu privire la acest subiect controversat, sunt declaraţii în care Sfântul Scaun se pune în dezacord cu scandalul de la Cathedral Plaza. Dar nu este adevărat că am făcut declaraţii în care să susţin ferm că obstacolul în calea vizitei Papei la Bucureşti este această clădire a cărei demolare este cerută cu obstinaţie de Arhiepiscopia Romano-Catolică din Bucureşti. E vorba de un litigiu comercial. Sper ca Papa Francisc să vină în România, iar vizita lui să coincidă cu centenarul României Mari, astfel vizita va căpăta o valoare simbolică. Vă amintiţi ce valenţe simbolice a avut vizita Papei Ioan Paul al II-lea.", a spus Ministrul Culturii.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici