Ministerul Culturii: Comerţul cu artă trebuie reglementat pentru că este haotic

Secretarul de stat în Ministerul Culturii Radu Boroianu a declarat, marţi, la Parlament, că este necesară o reglementare a comerţului cu artă, întrucât acest domeniu este haotic.

95 afișări
Imaginea articolului Ministerul Culturii: Comerţul cu artă trebuie reglementat pentru că este haotic

Ministerul Culturii: Comerţul cu artă trebuie reglementat pentru că este haotic (Imagine: Octav Ganea / Mediafax Foto)

Radu Boroianu a fost prezent împreună cu ministrul Culturii, Gigel Ştirbu, marţi, la Comisia de cultură a Senatului, pentru a prezenta planurile Ministerului Culturii pe anul în curs.

În acest context, senatorul Sorin Roşca Stănescu a spus că a discutat cu Daniel Barbu, predecesorul lui Gigel Ştirbu în funcţia de ministru al Culturii, despre instituirea unui fond care ar putea fi pus la dispoziţia Ministerului Culturii.

"Este vorba de un fond care ar putea fi creat, la dispoziţia Ministerului Culturii, care să aibă două destinaţii. O destinaţie care vizează achiziţii externe, aşa cum şi alte ministere din alte state procedează pe piaţa liberă. De pildă, pot să apară lucrări foarte valoroase la un preţ foarte mic (şi pot fi achiziţionate cu bani din acest fond, n.r.) A doua direcţie de utilizare a acestui fond ar putea să fie stimularea tinerilor artişti, pentru că nu mai există un asemenea instrument, mă refer şi la artişti plastici şi la alte tipuri de artişti. Dacă ne-am referi doar la artă plastică, fondul ar putea proveni dintr-un timbru pe comerţul cu artă, comerţul făcut de galerii şi aşa mai departe", a spus Sorin Roşca Stănescu.

La rândul său, secretarul de stat în Ministerul Culturii Radu Boroianu a spus că este de acord cu propunerea lui Sorin Roşca Stănescu.

"Comerţul cu artă trebuie reglementat pentru că e haotic. Se poate observa un lucru foarte interesant. Cei care se ocupă de comerţul cu artă dau, conform legii, spre preemţiune statului o lucrare de tezaur cu un preţ, pentru ca după aceea (în cazul care statul nu-şi exercită dreptul, n.r.), în momentul în care fac licitaţia publică, să plece mult mai de jos preţul în strigare, ceea ce este aproape o insultă a bunului simţ", a spus Radu Boroianu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici