Noua putere de la Kiev l-a schimbat din funcţie pe directorul televiziunii publice

Noul Guvern ucrainean l-a demis miercuri pe directorul televiziunii publice, numit în mandatul preşedintelui demis Viktor Ianukovici, şi a numit în locul său un jurnalist apropiat noilor autorităţi proeuropene de la Kiev.

98 afișări
Imaginea articolului Noua putere de la Kiev l-a schimbat din funcţie pe directorul televiziunii publice

Noua putere de la Kiev l-a schimbat din funcţie pe directorul televiziunii publice (Imagine: Mediafax Foto)

Numirea jurnalistului Zurab Alassania la conducerea televiziunii publice, "propusă de reprezentanţi ai presei" şi aprobată marţi în consiliul de miniştri, a fost anunţată într-un comunicat de Guvernul de la Kiev.

El îl înlocuieşte pe Oleksandr Panteleimonov, aflat în funcţie de la începutul anului 2013 şi acuzat de propagandă în favoarea regimului condus de Ianukovici, care a fost atacat săptămâna trecută de deputaţi ai partidului naţionalist Svoboda, în încercarea de a-l forţa să demisioneze.

Incidentul a provocat critici vehemente din partea politicienilor ucraineneni şi a asociaţiilor pentru apărarea drepturilor omului, mai ales că deputaţii respectivi erau membri ai comisiei parlamentare pentru libertatea presei.

Zurab Alassania conduce site-ul local de ştiri MediaPort.ua din Harkov, oraş cu populaţie majoritar rusofonă de la frontiera cu Rusia, iar în perioada 2005-2010 el a condus televiziunea şi radioul public.

Site-ul său de ştiri, foarte activ pe reţelele de socializare, a prezentat pe larg protestele faţă de regimul lui Ianukovici.

De asemenea, Zurab Alassania este unul dintre fondatorii postului de televiziune online Hromadske, care a avut o audienţă ridicată în urma crizei politice de la Kiev, când a transmis în direct manifestaţiile din Piaţa Independenţei şi a organizat mai multe dezbateri pe această temă într-un studiou improvizat, în timp ce posturile publice difuzau în principal poziţiile puterii.

Zurab Alassania a afirmat, într-un interviu pentru site-ul său MediaPort, că doreşte să transforme televiziunea de stat din Ucraina într-o structură independentă.

Noile autorităţi de la Kiev au acuzat, de asemenea, posturile de televiziune ruse, foarte urmărite în regiunile rusofone din estul ţării, că susţin tensiunile separatiste prezentând pe larg poziţia Moscovei referitoare la dosarul ucrainean. În context, un tribunal din Moscova a interzis marţi difuzarea posturilor de televiziune ruse pe teritoriul ucrainean.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici