Cartea zilei: „Ceasornicarii. O poveste despre speranţă şi supravieţuire în vremea Holocaustului”

„Toate poveştile despre supravieţuire în timpul Holocaustului sunt extraordinare, dar puţine sunt mai impresionante decât cea a lui Harry Lenga”.

189 afișări
Imaginea articolului Cartea zilei: „Ceasornicarii. O poveste despre speranţă şi supravieţuire în vremea Holocaustului”

Cartea zilei: „Ceasornicarii. O poveste despre speranţă şi supravieţuire în vremea Holocaustului”

„Consemnată de fiul său, Scott, această mărturie despre tăria de caracter, capacitatea de rezistenţă, dragostea frăţească şi credinţă ar trebui citită de toţi cei interesaţi să păstreze vie amintirea celor care, la fel ca Harry Lenga şi fraţii săi, au găsit o cale de a rămâne în viaţă – şi de a rămâne oameni – în faţa răului.” (Dr. Michael Oren, fost ambasador al Israelului în SUA şi deputat în Knesset)

„La vârsta de cinci ani, nu ştiam ce e acela un lagăr de concentrare. (…) Mulţi supravieţuitori ai Holocaustului nu erau capabili să vorbească despre ce li se întâmplase în timpul Celui de-al Doilea Război Mondial. Tata se afla la polul opus. Prin 1960, la unsprezece ani după ce se mutase în Statele Unite, a început să aibă coşmaruri oribile legate de lagărele de concentrare. Într-o zi s-a întâlnit din întâmplare cu alt supravieşuitor al Şoahului şi au împărtăşit amintiri. În noaptea aceea n-a mai avut niciun coşmar. De atunci, n-a contenit niciodată să ne spună poveştile lui la cină sau în plimbările de seară.”

Harry Langa s-a născut în 1919, într-o familie de evrei hasidici din Kozbienice. A avut mai mulţi fii. Cartea de faţă este scrisă de fiul său Scott, în urma unor interviuri luate tatălui său vreme de cinci ani. O carte scrisă însă la persoana întâi.

Scriu editorii: „Fiii unui ceasornicar evreu din Kozienice (Polonia), Harry Lenga şi cei doi fraţi ai săi au învăţat meseria tatălui lor încă de la o vârstă fragedă. La începutul celui de-al Doilea Război Mondial, în urma invadării Poloniei de către Germania nazistă, soarta familiei Lenga s-a schimbat pentru totdeauna. Cu toate acestea, Harry şi fraţii săi nu-şi închipuiau că meşteşugul ceasornicăriei avea să le salveze viaţa. În cele mai groaznice condiţii imaginabile, mereu sub ameninţarea morţii, au reparat ceasurile naziştilor şi s-au susţinut reciproc, reuşind să supravieţuiască ghetourilor, lagărelor, marşului morţii şi oferindu-ne o lecţie perenă: atunci când avem de înfruntat răul absolut, cel mai greu este să ne păstrăm umanitatea.”

Un periplu prin mai multe lagăre, între care şi Auschwitz şi Mauthausen. Uneltele şi abilităţile de ceasornicari, dar mai presus de toate speranţa şi optimismul , adică „uneltele emoţionale şi spirituale”, le-au salvat vieţile.

„O relatare despre felul în care capacitatea de rezistenţă, tenacitatea şi priceperea în ale ceasornicăriei i-au ajutat pe Harry Lenga şi fraţii lui să supravieţuiască războiului.” (The New York Times)

Harry Langa, Scott Langa - Ceasornicarii. O poveste despre speranţă şi supravieţuire în vremea Holocaustului. Traducere din limba engelză de Cristina Michaela Tache. Editura Polirom. 335 pag.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
carte,
cronică,

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici