O carte pe zi: „10 ani cu mitropolitul meu, Bartolomeu Anania (1998-2008)” de Macarie Drăgoi

„Am o virtute cardinală: aceea de a mă adapta uşor în aproape orice mediu, dar şi un păcat cardinal: acela de a lua totul foarte în serios.” (Bartolomeu Anania)

137 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi: „10 ani cu mitropolitul meu, Bartolomeu Anania (1998-2008)” de Macarie Drăgoi

„Mă bucur să văd cum, la un secol de la naşterea şi la un deceniu de la plecarea fizică dintre noi, dorul de mitropolitul Bartolomeu este «stins» printr-o serie de evocări – scrie Radu Preda în prefaţa cărţii pe care o semnalăm. Cea de faţă, a părintelui episcop Macarie, este un exemplu memorial dintre cele mai reuşite: firele amintirilor nu se încâlcesc într-un ghem fără noimă, ci se împletesc, ţesând, la un loc, un brocart pe măsura nobleţei celui amintit.”

Macarie Drăgoi, născut în 1977 în judeţul Bistriţa, absolvent al Facultăţii de Teologie din Cluj-Napoca, cu studii de specializare la Leeds şi Durham, a fost secretar al mitropolitului Bartolomeu Anania, iar în 2008 a fost ales episcop al Episcopiei Orodoxe Române a Europei de Nord, de către Sfântul Sinod al BOR.

Semnalăm astăzi cea mai recentă carte semnată de episcopul Macarie, un volum de memorii care urmăreşte ultima parte a vieţii „leului din Ardeal”, mitropolitul Bartolomeu Anania; când l-a cunoscut şi i-a devenit secretar, Macarie Drăgoi era student în anul al doilea. Mitropolitul Bartolomeu Anania este descris drept „apostol şi mărturisitor, iubitor de înţelepciune şi împodobitor al limbii româneşti, diortositor al cuvântului scripturistic, dârz păstor în vremuri tulburi, o prezenţă maiestuoasă, dar totodată sensibilă, delicată şi proaspătă ca binefăcătoarea briză de mare. Un om egal cu sine însuşi, integru, transparent, fără de vicleşug, care avea un fel ţărănesc, simplu, arhaic şi, totodată, patriarhal, grav de a-şi trăi viaţa lăuntrică.”

Un volum cu aminitiri, file de jurnal, predici, scrisori, pastorale şi, firesc, la final un număr considerabil de fotografii.

Macarie Drăgoi -10 ani cu mitropolitul meu, Bartolomeu Anania (1998-2008). Amintiri la capătul dorului. Cu un cuvânt înainte de Radu Preda. Editura Polirom. 528 pag.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici