O carte pe zi: "30 de povestiri adevărate. Carte de reportaj", de Liliana Nicolae

"Reportajele din această carte merg dincolo de ştiri şi spun povestea din spatele unei ştiri. O umanizează. Sănătatea, corupţia, migraţia, copiii singuri, copiii exploataţi, drepturile minorităţilor, comunismul - sunt doar câteva dintre subiectele abordate".

202 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi: "30 de povestiri adevărate. Carte de reportaj", de Liliana Nicolae

O carte pe zi: "30 de povestiri adevărate. Carte de reportaj", de Liliana Nicolae

Liliana Nicolae este un jurnalist foarte cunoscut, lucrează în presă din 1990, a fost redactor la BBC World Service, pâna în 2008, la închiderea secţiei în limba română de la Bucureşti, a lucrat apoi la Radio Romania Actualităţi, unde a realizat documentare şi reportaje radio, a publicat reportaje în presa scrisă, a predat reportajul radio la Şcoala de Studii Avansate în Jurnalism din Chişinău, a fost pe front şi a transmis din Irak, Kosovo şi Transnistria. Reportajele sale au primit numeroase premii. În 2015 a publicat prima sa carte de reportaj, "Locuri, oameni, poveşti" (Editura Casa de Pariuri Literare). Aceasta este a doua sa carte.

Întrebată cum îşi selectează subiectele, Liliana Nicolae a răspuns: "În primul rând, sunt curioasă şi îmi pun întrebări. Apoi, citesc, vorbesc cu oamenii sau, uneori, plec pe teren în locuri despre care ştiu câte ceva sau despre care nu ştiu nimic. Descoperirile de pe teren sunt cel mai frumos mod de găsi subiectele. De asemenea, e important să fii informat, să faci materiale şi despre subiecte de actualitate. Dacă nu ştii ce se întâmplă, nu ai cum să vii în întâmpinarea cititorului cu un reportaj care îl interesează. Îmi place când un reportaj este citit peste ani şi pare actual".

Cele 30 de povestiri adevărate din volumul de faţă sunt reportaje care pot fi citite şi peste ani şi nu numai să pară, ci chiar să fie actuale. Într-un fel de preambul al cărţii, jurnalista preciza: "Sunt 30 de reportaje care zăbovesc asupra unui subiect, îl întorc pe toate părţile, îl pun în context şi-l prezintă din mai multe unghiuri. Sunt subiecte oricând de actualitate, care ne afectează viaţa la un moment dat, într-o anumită măsură. Reportajele din această carte merg dincolo de ştiri şi spun povestea din spatele unei ştiri. O umanizează. Sănătatea, corupţia, migraţia, copiii singuri, copiii exploataţi, drepturile minorităţilor, comunismul - sunt doar câteva dintre subiectele abordate. Nu lipsesc personaje cu poveşti memorabile, oameni pasionaţi de ceea ce fac, cu iniţiative care n-au cum să ne lase indiferenţi. O parte dintre reportaje au fost publicate în revista Dilema veche sau sunt adaptări dupa documentare difuzate la Radio Europa FM si Radio Romania".

Citiţi-le, o încântare.

Liliana Nicolae - "30 de povestiri adevărate. Carte de reportaj". Casa de pariuri literare. 166 pag.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici