O carte pe zi: „Aşa începe răul” de Javier Marias

O carte pe zi: „Aşa începe răul” de Javier Marias. „Erudită, stranie, hipnotică şi încântătoare... Unii îl citesc pe Javier Marías pentru capacitatea lui de a da viaţă celor mai mărunte momente ale existenţei... ” - Los Angeles Times.

310 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi: „Aşa începe răul” de Javier Marias

O carte pe zi: „Aşa începe răul” de Javier Marias

„Erudită, stranie, hipnotică şi încântătoare... Unii îl citesc pe Javier Marías pentru capacitatea lui de a da viaţă celor mai mărunte momente ale existenţei... Eu am descoperit că iubesc această carte pentru paginile sale de observaţii geniale, pentru reflecţiile autorului şi pentru vocea lui elegantă, plină de suspans.“ Los Angeles Times

„Aşa începe răul oferă toate calităţile care definesc romanele lui Marías: meditaţia filosofică, stilul de o eleganţă delicată şi suspansul unei compoziţii tradiţionale...“ Wall Street Journal

Marele scriitor spaniol Javier Marias a ales iar un citat din Shakespeare (din „Hamlet”) pentru titlul romanului său (la fel ca în “Mâine în bătălie să te gândeşti la mine”): „And thus bad begins and worse remains behind. / Aşa începe răul, iar mai răul rămâne în urmă.”

Tot ce se întâmplă personajelor - şi generaţiei lor - are legătură cu războiul, mai ales evoluţia profesională spectaculoasă a celor bănuiţi de colaborare entuziastă cu regimul franchist. („Una din condiţiile acordării democraţiei - scrie Marias – fusese, într-o frază: Să nu se ceară socoteală nimănui. Nici de îndepărtatele abuzuri şi crime de război, comise de ambele tan ere pe front şi în spatele frontului, nici de cele infonit mai aproape ale dictaturii, comise solitar în spatele imensului său frotn punitiv şi ranchinos vreme de treizeci şi şase de anide permisitate maximă pentru pentru zbirii săişi de suferinţă şi tăcere pentru ceilalţi.” Aşa s-a democratizat şi a progresat Spania.

De Vere e angajat pe post de spion al antipaticului doctor Van Vechten, vizitator asiduu al casei Muriel, pe care acesta îl bănuieşte că ar fi avut un comportament imoral în timpul anilor de război. Dar în acelaşi timp, tânărul narator porneşte o investigaţie pe cont propriu, în încercarea de a elucida cauzele comportamentului abominabil al stăpânului său faţă de mai tânăra lui soţie. Spionaj politic şi spionaj sentimental, intrigi şi secrete cât cuprinde.

Scriu editorii: „Madrid, 1980 – cinci ani de la moartea lui Franco. Juan de Vere se angajează ca asistent al lui Eduardo Muriel, un regizor de film aflat la declinul carierei. Muriel, personaj excentric, dar al cărui farmec îl subjugă pe tânărul Juan, îi dă într-o zi o sarcină ingrată: să afle adevărul privind presupusele fapte josnice ale unui prieten, săvârşite în timpul dictaturii. În acelaşi timp, Juan se simte tot mai intrigat de misterul căsniciei dificile a lui Eduardo cu frumoasa Beatriz. Rând pe rând, toate secretele ies la lumină şi, odată cu ele, profunde conflicte de conştiinţă. Gravitatea crimelor cu impact social săvârşite în contextul unui regim totalitar este pusă în balanţă cu gravitatea unor fapte de proporţii mult mai reduse, dar cu impact în viaţa personală. Asupra celor dintâi, societatea a convenit să păstreze tăcerea; cele din urmă merită răzbunarea continuă, atroce.

În Aşa începe răul, Javier Marías prezintă un studiu al graniţelor infinit permeabile dintre eul privat şi cel public, dintre observator şi participant, o poveste despre dragoste şi trădare, despre vieţi trăite în umbra istoriei.”

Javier Marias – Aşa începe răul. Traducere din limba spaniolă şi note de Lavinia Similaru. Editura Litera, coleţia Clasici contemporani. 551 pag.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici