O carte pe zi: „Asimetric” de Lisa Halliday

Cartea se află printre cele mai bune zece titluri ale anului 2018, în clasamentele „Times” şi „The New York Times”

150 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi: „Asimetric” de Lisa Halliday

O carte pe zi: "Asimetric" de Lisa Halliday

Semnalăm astăzi un roman surprinzător, nou (a apărut în 2017), care a însemnat debutul unei scriitoare de valoare. Încă de la titlu şi structură romanul e surprinzător. Are trei părţi care, la prima vedere şi chiar la o lectură mai puţin atentă, n-au nimic comun între ele. În prima, o foarte tânără asistent editorial, Alice, are o relaţie cu un scriitor multipremiat, cu cincizeci de ani mai în vârstă, Ezra Blazer; este evident că în relaţia amoroasă stranie, educaţia literară şi sentimentală alternează. În partea a doua, tânărul Amar Jaafari, economist american cu origini irakiene, este reţinut pe aeroport londonez Heathrow fără explicaţii, în timp ce încearcă să ajungă la Bagdad pentru a-şi întâlni fratele; tânărul reflectează asupra copilăriei şi vieţii sale, totul pe fundalul unui Irak în plin război. Partea a treia este un interviu radiofonic cu Erza Blazer, care tocmai a luat Premiul Nobel, cele spuse în interviu legând oarecum între ele părţile romanului şi devoalând logica secretă şi unde anume se întâlnesc cele două destine fracturate.

În portretul lui Erza Blazer, Lisa Halliday pare să-l fi descris pe celebrul Philip Roth, cu care chiar a avut o relaţie, în tinereţile sale, şi cu care a rămas prietenă până la moartea scriitorului, în mai acest an. Lisa Halliday admite în mai multe interviuri ceea ce au remarcat criticii, precizând însă că „Erza Blazer este totuşi o creaţie fictivă”, „cartea fiind un amalgam de detalii şi impresii derivând din experienţe atât romantice, cât şi platonice, de-a lungul anilor”.

Romanul a fost una dintre cele mai premiate cărţi de ficţiune ale anului trecut.

Etimologic, „asimetric” înseamnă lipsă de simetrie. O lipsă care se vede în diferenţa de vârstă între eroina Alice şi vârstnicul scriitor, sau între insisteanţa cu care Amir sau familia sa încearcă să înţeleagă mediul american sau irakian, ambele rigide.

Lisa Halliday - "Asimetric". Traducere din limba engleză şi note de Anca-Maria Pănoiu. Editura Curtea veche. 349 pag.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici