O carte pe zi: Biblioteca de Proză Contemporană, coordonată de Doina Ruşti

  • Cinci titluri foarte noi, cinci scriitori foarte diferiţi şi o nouă colecţie de proză română contemporană.
319 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi: Biblioteca de Proză Contemporană, coordonată de Doina Ruşti

O carte pe zi: Biblioteca de Proză Contemporană, coordonată de Doina Ruşti

Pentru prima oară prezentăm în acestă rubrică o colecţie, din mai multe motive: întâi, e o noutate, o colecţie abia apărută care merită să fie semnalată cât mai repede; în al doilea rând, e vorba numai de literatură română, nouă, şi cu atât mai mult trebuie promovată în vremuri de criză, când cartea nu prea mai pare să fie la mare căutare.

Este vorba de „Biblioteca de Proză Contemporană”, coordonată la Editura Litera de scriitoarea Doina Ruşti, care spune că o asemenea coleţie „a venit în mod firesc, după ani mulţi în care am citit texte primite de la scriitori pe care nu-i văzusem niciodată, multe dintre ele interesante, excelent scrise, încât îmi părea rău că nu puteam să le sprijin altfel decât printr-o recomandare convenţională, nefolositoare de multe ori. Acesta a fost un punct de pornire. Dar, pe măsură ce se contura ideea unei colecţii, realizam că mă alătur unui vis comun, unei părţi importante a vieţii – care este cultura naţională.“

Despre ce vorbesc cele cinci prime titulri ale colecţiei, îi lăsăm pe editori să vorbească, deocambată. Cu promisiunea că vom mai reveni asupra titlurilor:

Călătorii fabuloase, oraşe abulice, întâmplări cotidiene ori experienţe metafizice – iată doar câteva dintre temele abordate. I Put a Spell on You... de Allex Truşcă este un roman fantastic în tradiţia prozei lui Voiculescu, dar în contextul lumii contemporane, cu un stil convingător, senzual. Urmează un volum de proză scurtă, Kyparissia, de Alexandra Niculescu, în maniera epicului urban, cu un personaj care leagă toate textele. Un roman realist, scris în formula prozei de acţiune este Cimitirul trandafirilor de Cristi Nedelcu, iar în Cuibul bufniţei de Tudor Runcanu găsim un roman neokafkian, cu o atmosferă bizară. La acestea se adaugă romanul Doinei Ruşti, Paturi oculte, o poveste în registru fantastic, scrisă fragmentarist.

Paturi oculte de Doina Ruşti


Doi studenţi de la Litere se îndrăgostesc în mod straniu, după ce intră în contact cu nişte paturi mistice. Aventura lor generează un şir de întâmplări, care duc spre proprietarii anteriori ai paturilor şi chiar mai departe, în dumbrava crepusculară. Scris alert, în decupaje care menţin tensiunea pe tot parcursul, noul roman are în prim-plan o poveste contemporană, cu ramificaţii nu doar în trecut, ci şi în lumea subtilă, a cauzelor şi a marilor întrebări.

Cuibul bufniţei de Tudor Runcanu


Personajul principal din Cuibul bufniţei este invitat într-o zi la o partidă de cărţi, în casa unei văduve misterioase şi seducătoare. Într-un burg cu turnuri gotice, toropit de soare, povestea lui începe leneş, aproape placid, dar virează curând spre fantastic şi baroc, căci nimic din ceea ce i se întâmplă şi nimeni dintre cei pe care-i cunoaşte nu e ce pare a fi, şi el însuşi se dovedeşte un personaj greu încadrabil în tipare. Treptat, din împletirea peripeţiilor bizare ale protagonistului cu amintirile lui fabuloase din perioada războiului, se naşte o parabolă despre putere, fascinaţie şi libertate, în care un rol important îl joacă... astrele şi bucătăria sofisticată.

I Put a Spell on You... de Allex Truşcă


Cristian, protagonistul romanului, are mustrări de conştiinţă în urma unei aventuri cu o necunoscută într-o pădure şi încearcă să-şi salveze căsnicia căzută în rutină. Lucrurile iau însă o turnură fantastică şi soţia lui începe să se transforme, căpătând treptat fizionomia şi comportamentul amantei întâmplătoare, în timp ce el însuşi e din ce în ce mai sleit de puteri şi mai derutat. O serie de întâmplări neobişnuite şi întâlnirea cu alte faţete ale feminităţii îi descoperă în cele din urmă ceea ce-şi doreşte cu adevărat. Parabolă a fascinaţiei şi a exacerbării sexuale, I Put a Spell on You... este scris într-un stil alert şi degajat, de o senzualitate frustă.


Cimitirul trandafirilor de Cristi Nedelcu


Două poveşti de viaţă şi de dragoste desfăşurate la distanţă de câteva decenii se influenţează şi se întrepătrund. Investigând un dosar al Securităţii comuniste, un istoric descoperă treptat o existenţă nu cu mult diferită de a sa, care-i va pune într-o cu totul altă lumină propria viaţă. Roman scris în stil jurnalistic, Cimitirul trandafirilor este totodată o interogaţie asupra rosturilor intime ale istoriei şi societăţii şi o încercare de a răspunde la întrebarea „există destine care se repetă peste ani?“


Kyparissia de Alexandra Niculescu


Proza scurtă a Alexandrei Niculescu construieşte în primul rând senzaţii şi stări. Atmosfera e urbană şi de vacanţă, cu personaje tinere care experimentează în interiorul relaţiilor, călătoresc sau retrăiesc amintiri fermecătoare ale copilăriei. Pe parcursul povestirilor prinde contur Ava, un personaj-liant care se confesează cititorului într-un stil mai degrabă interiorizat, dar lejer şi prietenos. Prin aglomerarea de detalii precis asamblate, povestirile compun în mod subtil, pe nesimţite, portretul câte unei stări – intens-pasionale sau, mai adesea, amestecate, de tranziţie – privite cu luciditate şi mereu cu umorul celui care zâmbeşte la propriile idealisme.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici