O carte pe zi: „Când înfloresc caişii” de Gina Wilkinson

Un roman antrenant şi de o importanţă profundă, scris de o bună povestitoare care a cunoscut în mod direct realitatea din timpul dictaturii lui Saddam Hussein şi ororile războiului izbucnit la căderea acestuia.

257 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi: „Când înfloresc caişii” de Gina Wilkinson

O carte pe zi: „Când înfloresc caişii” de Gina Wilkinson

Între cele mai vândute cărţi la prima ediţie a Festivalului Internaţional de Carte Litera.ro, desfăşurat între 28 iulie şi 1 august a avut loc Festivalul Internaţional de Carte Litera.ro, pe locul al doilea s-a aflat cartea pe care o semnalăm astăzi, un roman de debut foarte apreciat de critici şi cititori deopotrivă.

Autoarea, Gina Wilkinsopn, a fost jurnalistă, realizatoare de documentare şi corespondent extern al mai multor posturi de televiziune. A trăit şi a lucrat mai mult de douăzeci de ani în mai multe ţări – Irak, Thalianda,Sri Lanka, Brazilia, Canada. În Irak a ajuns în 2002, când soţul ei care lucra la UNICEF a fost detaşat în această ţară, iar ea şi-a găsit un post la altă agenţie a Naţiunilor Unite. Era încă la putere Saddam Hussein, curând a început războiul şi toate s-au dat epste cap. Oricum, Gina Eilkison a cunoscut în mod direct cea mai cruntă perioadă din istoria ţării, cu poliţia secretă a regimului lui Saddam şi ororile războiului. Cam despre asta este romanul ei de debut.

Scriu editorii: „Noaptea, în grădina parfumată a Hudei, din oraşul Bagdad, vântul bate dinspre deşert, foşnind frunzele caişilor şi prevestind, parcă, sosirea oaspeţilor nepoftiţi. Huda, secretară la Ambasada Australiei, trăieşte cu teama de persecuţiile poliţiei secrete – mukhabarat – care vânează fiecare informaţie ce ar putea fi folosită împotriva Americii şi a aliaţilor săi. Hudei i s-a ordonat să se apropie de Ally Wilson, soţia viceambasadorului, şi, cu toate că nu-şi doreşte câtuşi de puţin să devină informatoare, acceptă, temându-se pentru soarta fiului ei adolescent. Ceea ce nu ştie însă este că şi Ally are propriile secrete primejdioase.

Prietena din copilărie a Hudei, Rania, fiică de şeic, s-a bucurat de multe privilegii în tinereţe. Acum, însă, când averea familiei s-a dus, Rania face şi ea, la fel ca toată lumea, eforturi disperate să supravieţuiască şi, mai presus de orice, s-o ferească pe fata ei de primejdii. În Irak, unde trădarea ameninţă la fiecare pas, cele trei femei trebuie să îşi pună toată încrederea într-o nouă loialitate, încă fragilă, în timp ce descoperă câte sacrificii sunt dispuse să facă pentru a-şi apăra familiile.

În acest roman de debut, plin de suspans, trei femei curajoase se confruntă cu probleme complexe, ce ţin de încredere, prietenie, maternitate şi trădare, sub regimul opresiv al unui dictator nemilos şi al poliţiei sale secrete.”

„Secretele şi minciunile intense se împletesc la fel de strâns precum parfumul florilor de cais şi fumul de narghilea. Wilkinson întreţese, cu detalii convingătoare, miasma fricii şi a distrugerii ce au caracterizat regimul lui Saddam Hussein. Personaje complexe şi intrigi cu miză mare.“ Publishers Weekly

 

Gina Wilkinson – Când înfloresc caişii. Traducere din limba engleză şi note de Mariana Bulat. Editura Litera, colecţia Buzz Books. 281 pag.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici