O carte pe zi: „Castelul umbrelor” de Laurie R. King

„Nu am întâlnit niciodată pe cineva care să-şi mânuiască mai graţios căldura decât Regina României (…) Poate că Regina Maria este cel mai puternic bărbat din familia regală şi o sursă mult iubită de mândrie naţională, însă din punct de vedere legal are în cel mai bun caz autoritatea unui consilier.”

376 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi: „Castelul umbrelor” de Laurie R. King

O carte pe zi: „Castelul umbrelor” de Laurie R. King

Despre această Regină şi Castelul Bran s-a scris un roman uimitor.

Laurie R. King este o autoare americană născută în 1952, cunoscută pentru ficţiunea ei detectivistică. A scris peste treizeci de romane. Romanele ei poliţiste sunt atât de serie, cât şi de sine stătătoare. Între romanele în serie se află mai multe care îi au drept protagonişti pe celebrul Sherlock Holmes şi pe Mary Russell. Aceasta, de două ori mai tânără decât celebrul detectiv, l-a cunoscut pe Sherlock Holmes în 1915, pensionar, i-a devenit ucenic, apoi partener, inclusiv prin căsătorie. În romanele cu cei, acţiunile sunt dintre cele mai diverse, se petrec în diverse zone ale lumii şi abordează mulţime de probleme,feminismul şi creştinismul timpuriu; patriotism şi responsabilitate individuală.

Unul dintre romane, cel de faţă, se petrece în România anului 1925, Sherlock Holmes fiind chemat de Regina Maria să rezolve un anume mister apărut la Castelul Bran. Castelul i-a fost dăruit suveranei de oraşul Braşov, după fomarea României Mari, era o ruină, dar Regina l-a refăcut şi a îndrăgit foarte mult locurile şi oamenii zonei.

Aşadar, romanul pe care îl semnalăm astăzi este despre o regină, un castel, o ameninţare fără de vârstă, cea a strigoilor.

Scriu editorii: „Regina este Maria a României, nepoata Reginei Victoria şi a Ţarului Alexandru al II-lea, o frumuseţe vestită care a intrat la şaptesprezece ani în dinastia României şi a transformat ţara. Castelul este Bran, pe care Regina l-a primit în dar de la popor şi pe care îl iubeşte ca pe propriii copii. Ameninţarea e… mai puţin clară. Siluete înceţoşate, şoapte abia perceptibile, temerile unor fete, pericole care ar putea fi doar accidente. Dar ne aflăm pe un tărâm care-şi aminteşte multe şi e plin de unghere ascunse, un tărâm care l-a cunoscut pe Vlad Ţepeş, un tărâm unde din cimitire se strecoară umbre. Când Regina Maria îi cheamă în ajutor, Mary Russell şi Sherlock Holmes sunt pe cât de suspicioşi, pe atât de reticenţi.”

Misterul este însă elucidat: un oarecare doctor se consideră urmaşul conducătorilor vechi ai Transilvaniei şi are pretenţia de a-şi însuşi el Castelul Bran, drept care e pregătit pentru tot felul de intrigi, inclusiv de asasinate.

„Asta e frumos când amesteci supranaturalul într-o poveste cu Sherlock Holmes – vrei să crezi că totul are o explicaţie logică, şi totuşi nu poţi să nu iei în calcul varianta ca unele mistere să fie atât de malefice încât să sfideze un raţionament atât de elementar.” - Bookreporter

Laurie R. King – Castelul umbrelor. Un roman de suspans cu Mary Russell şi Sherlock Holmes. Traducere din engleză de Georgiana Nuţu. Crime Scene Press. 397 pag.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici