O carte pe zi: „Cei care dansează. Eseuri”, de Andrea H. Hedeş

„ Dansând pe muzica timpului, numit şi Dansul vieţii omeneşti a pictorului Nicolas Poussin. O lucrare revelatoare şi enigmatică în acelaşi timp, al cărei sens, la un prim nivel de înţelegere, este de un elementar bun simţ: nimic nu e veşnic, totul curge, totul se transformă”.

84 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi: „Cei care dansează. Eseuri”, de Andrea H. Hedeş

„Cei care dansează sunt consideraţi nebuni de cei care nu aud muzica”.

Andrea H. Hedeş este poetă, prozatoare, critic literar, membră a Uniunii Scriitorilor din România, Filiala Cluj. A absolvit Facultatea de Istorie şi Filosofie a UBB Cluj specializarea Studii Culturale. A fondat şi conduce din 2014 Editura NEUMA şi din 2017 Revista NEUMA. Este secretar general de redacţie al revistei Steaua. Este autoarea mai multor volume de poezie, proză, literatură pentru copii, critică literară.

Volumul de faţă cuprinde scrieri publicate în anii 2017-2021 în paginile revistelor NEUMA, România literară şi Steaua.

Toate adunate sub un titlu incitant explicat într-un articol apărut în revista căreia autoarea i-a dat viaţă:

„Ajungem, încă o dată, la străvechea înţelepciune conform căreia totul este ciclic. Astăzi se înfiripă noi încercări de democratizare a culturii. O acţiune care a stârnit controverse extraordinare a fost iniţiativa Google books, o uriaşă bibliotecă digitală, urmată curând de replica europeană, Europeana. Dincolo de toate aspectele ce au generat ample dezbateri, rămâne faptul că un număr extraordinar de cărţi devine accesibil oricărei persoane care are conexiune la internet, de oriunde de pe această planetă. O bibliotecă universală, care să cuprindă cunoaşterea umanităţii, accesibilă oricui, de oriunde: Turn Babel pentru unii, Arcă a Culturii pentru alţii, scutită de pericolul de a fi mistuită în flăcări precum odinioară Biblioteca din Alexandria. Cum rămâne cu cartea tipărită? Un obiect pentru cei puţini. Una din operele mele de artă preferate este Dansând pe muzica timpului, numit şi Dansul vieţii omeneşti a pictorului Nicolas Poussin. O lucrare revelatoare şi enigmatică în acelaşi timp, al cărei sens, la un prim nivel de înţelegere, este de un elementar bun simţ: nimic nu e veşnic, totul curge, totul se transformă. Cei care dansează sunt consideraţi nebuni de cei care nu aud muzica”.

Subiectele eseurilor sunt cât se poate de diverse: cartea, fireşte, şi destinul ei, dar şi autorii lor, scriitorii, revistele, noile Alexandrii, literatura şi mersul ei, schimbările de paradigmă din proza de azi, revistele şi cititorii lor, educaţia şi România educată etc. Uneori sunt notaţii foarte personale („Atunci cînd scriu, la un mic laptop, am lângă mine o ceaşcă cu cafea în dreapta şi pisica în stânga”.), alteori listele de cărţi, alteori „urzeala vremurilor”. Toate scrise cu o vizibilă plăcere, cu idei care nu doar să atragă, ci şi să rămână în mintea celui care le-a citit. Eseuri, cum spune Radu Toderici pe coperta a patra a cărţii, „preocupate de oridine şi expresivitate”.

Andrea H. Hedeş - Cei care dansează. Eseuri. Ediuttra Neuma. 191 pag.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici