O carte pe zi: „Centrul nu se mai susţine. Ceea ce ne desparte”, de V. Ernu şi B. A. Stănescu

„În iarna lui 2022, la târgul de carte Gaudeamus, ne-am pus întrebarea dacă scrisorile noastre adunate in urmă cu doi¬sprezece ani în volumul Ceea ce ne desparte. Epistolarul dc la Hanul lui Matntc mai sunt citite”.

89 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi: „Centrul nu se mai susţine. Ceea ce ne desparte”, de V. Ernu şi B. A. Stănescu

O carte pe zi: „Centrul nu se mai susţine. Ceea ce ne desparte”, de V. Ernu şi B. A. Stănescu

„Ne-a venit ideea să le reedităm, idee care a atras la rândul ei imediat o alta, pentru că aşa se întâmplă cu ideile: să le prefaţăm cu un set de noi scrisori care să dea măsura schimbărilor intelectuale şi biologice prin care am trecut amândoi. Astfel s-a născut un nou epistolar, pe care l-am publicat în 2023, în revista Scena 9. Am hotărât ca ordinea includerii in acest nou volum să nu fie cea cronolo¬gică, pentru ca scrisorile vechi să-şi păstreze intact parfumul de <<capsulă a timpului>>".

Epistolarului iniţial i s-a adăugat un număr de altescrisori, îmbogăţite cu ilustraţii smenate de Andrei Gamarţ şi doi prefaţatori, Radu Vancu şi Radu Cosaşu. Care scria după primul schimb de scrisori, din 2010 : „Ce-¬i desparte nu-¬i chiar pentru copii. Ernu e posedat de contextul operei şi evadează în teorie, celălalt e «bolnav» de revelaţia sensului, a textului ca descindere în infernul oricărei frumuseţi. Pentru Ernu, poezia e o problemă de viaţă şi de moarte, pentru Stănescu – «doar» o contaminare. Febrili, scrupuloşi, oricum ciudaţi «pentru situaţia în care ne găsim», vor apela la bibliografii autorizate, la canonul Bloom, la lista Nabokov, cu groaznica retrogradare a lui Dostoievski printre mediocri, le vor accepta o clipă, le vor refuza după aceea, se vor enerva, se vor suspecta ca «imbecili», îl vor ironiza pe Nabokov ca miştocar savuros în cazul Dosto, de la Nabokov vor trece la Bulgakov (de ce l¬a ignorat), apoi de la Bulgakov la Grossman şi Platonov, de la amândoi la criticul literar I.V. Stalin şi de aici, mai departe, ajung la Philip Roth, Orwell, Mandelştam – toate acestea pentru ce? Nu pentru triumful lui Gogol asupra lui Joyce sau invers, cu atât mai puţin al lui Ernu asupra lui Stănescu. Ca în toate poveştile bune, nu vom cunoaşte sfârşitul acestui «pariu infantil»”.

Şi mai departe: „Pe cine mai interesează doi oameni care vorbesc despre literatură, vise, obsesii personale, totul pornind de la un pariu infantil? Din câte informaţii deţin, mai suntem câţiva.”

Vasile Ernu. Bogdan Alexandru Stănescu - Centrul nu se mai susţine. Ceea ce ne desparte. Ilustraţii de Andrei Gamarţ. Cuvânt-înainte de Radu Vancu. Prefaţă de Radu Cosaşu. Editura Trei 271 pag.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
carte,
eru,
stănescu

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici