O carte pe zi: „Cinci. Povestea victimelor lui Jack Spintecătorul” de Hallie Rubenhold

O carte pe zi: „Cinci. Povestea victimelor lui Jack Spintecătorul” de Hallie Rubenhold. „Impresionantele, realistele biografii dedicate de Hallie Rubenhold celor cinci femei ucise de Jack Spintecătorul pe durata a două luni în 1888 contrazic în mod flagrant legenda unui supraom demonic”.

105 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi: „Cinci. Povestea victimelor lui Jack Spintecătorul” de Hallie Rubenhold

O carte pe zi: „Cinci. Povestea victimelor lui Jack Spintecătorul” de Hallie Rubenhold

„Impresionantele, realistele biografii dedicate de Hallie Rubenhold celor cinci femei ucise de Jack Spintecătorul pe durata a două luni în 1888 contrazic în mod flagrant legenda unui supraom demonic, «mascul, autoritar, aparţinând clasei de mijloc» care vânează prostituate... Fascinanta ei lucrare – emoţionant portret de grup şi incisivă istorie socială deopotrivă – le face, în sfârşit, dreptate.ˮ (The Washington Post)

Probabil marea majoritate a celor care citesc această rubrică au auzit de Jack Spintecătorul, pseudonimul unui criminal în serie anonim care a acţionat în regiunea Whitechapel şi în districtele adiacente Londrei, în toamna anului 1888. (Numele a fost preluat dintr-o scrisoare trimisă Agenţiei Centrale de Ştiri din Londra de către o persoană care pretindea a fi ucigaşul.) Victimele erau alese din rândul femeilor care munceau ca prostituate. Crimele se petreceau fie în timpul nopţii, fie dimineaţa devreme, în locuri publice sau semi-publice. Gâtul victimei era tăiat după ce i se mutila trupul. Ucigaşul nu a fost identificat, drept care s-au născut legendele. În total au fost unsprezece omoruri, dar doar cinci au fost desemnate ca fiind opera unui singur infractor. Cele cinci victime au fost Mary Ann Nichols („Polly”), Annie Chapman („Dark Annie”) Elizabeth Stride („Long Liz”), Catherine Eddowes („Kate Conway” sau „Mary Ann Kelly”) şi Mary Jane Kelly („Marie Jeanette Kelly” sau „Ginger”).

S-au scris nenumărate cărţi despre aceste crime.

Şi iată, a mai apărut una.

Scriu editorii:

„Fără îndoială, crimele săvârşite la sfârşitul secolului al XIX-lea de către Jack Spintecătorul se numără printre cele mai mari enigme ale Londrei victoriene. De-a lungul timpului, s-au făcut nenumărate speculaţii referitoare la acest caz, fiind elaborate diverse teorii legate de adevărata identitate a autorului ori de motivele care au stat la baza comiterii lor. Dar dacă imaginea făptaşului va rămâne, probabil, mereu învăluită în mister, cea a victimelor devine tot mai clară.

Hallie Rubenhold, bine-cunoscut istoric, şi-a propus să readucă la viaţă povestea fiecăreia dintre cele „cinci victime canoniceˮ ale renumitului criminal în serie. Mary Ann Nichols, Annie Chapman, Elizabeth Stride, Catherine Eddowes şi Mary Jane Kelly sunt eroinele acestei cărţi, biografiile lor înfăţişând nu doar viaţa fiecăreia, cu bunele şi cu relele inerente, dar şi realitatea dură a Epocii Victoriene, cea în care o parte însemnată a populaţiei lupta zilnic pentru supravieţuire, iar neajunsurile reprezentau o problemă cotidiană.

„Cinci. Povestea victimelor lui Jack Spintecătorul nu este doar o carte despre femeile ucise în Whitechapel, în toamna anului 1888, este o carte scrisă pentru ele. ” (Frances Wilson, The Guardian)

Hallie Rubenhold - Cinci. Povestea victimelor lui Jack Spintecătorul. Traducere din limba engleză de Dorina Tătăran. Editura Corint Istorie. 412 pag.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici