O carte pe zi: „Colaps. Cum aleg societăţile să eşueze sau să reuşească”, de Jared Diamond

„Dl Diamond... este un scriitor lucid, cu capacitatea de a face conceptele ştiinţifice uşor accesibile cititorului, iar studiile sale de caz despre culturile care au eşuat sunt mereu extrem de convingătoare.“ - The New York Times.

74 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi: „Colaps. Cum aleg societăţile să eşueze sau să reuşească”, de Jared Diamond

O carte pe zi: „Colaps. Cum aleg societăţile să eşueze sau să reuşească”, de Jared Diamond

Cu ani în urmă am semnalat la această rubrică o carte magistrală a profesorului californina Jared Diamond, „ „Arme, virusuri, oţel”, apoi o alta la fel de interesantă, „De ce este sexul o plăcere?”. Profesoul este un laureat al Premiului Pulitzer.

Scriu editorii: „Daunele aduse mediului, schimbările climatice, globalizarea, creşterea rapidă a populaţiei şi alegerile politice neînţelepte au fost factorii care au dus la dispariţia unor societăţi în întreaga lume. Cu toate acestea, unele au găsit soluţii şi au rezistat. La fel ca şi în alte lucrări ale sale, Diamond urmăreşte tiparul fundamental al catastrofei şi ţese o teză globală cuprinzătoare printr-o serie de naraţiuni istorico-culturale fascinante. Colapsul se mută de la culturile polineziene de pe Insula Paştelui la înfloritoarele civilizaţii americane ale indienilor Anasazi şi ale mayaşilor şi în cele din urmă la colonia vikingă din Groenlanda. Probleme similare celor cu care ne confruntăm astăzi au produs deja dezastru în Rwanda şi Haiti, cu toate că Australia şi China încearcă să facă faţă în moduri inovatoare. În ciuda bogăţiei aparent inepuizabile a propriei societăţi şi a puterii politice de neegalat, au început să apară avertismente serioase rău-prevestitoare chiar şi în zone protejate precum Montana. Genială, lămuritoare şi extrem de captivantă, Colaps este destinată să-şi ocupe locul drept una dintre cărţile esenţiale ale timpului nostru, ridicând întrebarea critică: Cum poate lumea noastră să evite cel mai bine sinuciderea ecologică?”

„Arme, virusuri şi oţel şi Colaps se numără printre cele mai semnificative proiecte lansate de un intelectual al generaţiei noastre. Sunt cărţi magnifice: extraordinare ca erudiţie şi originalitate, convingătoare în capacitatea lor de a lega pandemoniul digitalizat al prezentului cu răsăriturile misterioase ale trecutului îndepărtat. Le-am citit pe ambele gândindu-mă cum ar putea fi literatura dacă fiecare autor ar şti atât de multe, ar scrie atât de clar şi ar argumenta cu atâta grijă.“ Gregg Easterbrook, The New York Times Book Review.


Jared Diamond – Cum aleg săcoetăţile să eşueze sau să reuşească. Traducere din limba engleză de Cristina Niculescu. Editura Litera, colecţia Kronika. 775 pag.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici