O carte pe zi: „Femeia din far” de Ragnar Jónasson

Un roman cu multe surprize, cu o acţiune densă, cu personaje bine conturate, în stilul în care Jónasson şi-a obişnuit până acum cititorii. Desemnat de Times printre cele mai bune romane de suspans din2017

348 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi: „Femeia din far” de Ragnar Jónasson

O carte pe zi: „Femeia din far” de Ragnar Jónasson

Ragnar Jónasson – Femeia din far. Traducere de George Arion Jr., Editura Crime Scene Press. 253 pag.

Ragnar Jónasson este unul dintre scriitorii islandezi foarte cunoscuţi şi apreciaţi în întreaga lume. S-a născut în 1976, lucrează ca avocat, predă legislaţia privind drepturile de autor la Facultatea de Drept a Universităţii din Reykkavik, a publicat până acum două serii de romane poliţiste, cel de faţă este al cincilea din seria „Dark Island”, după umila noastră părere, cel mai bun al seriei. Eroul este tânărul detectiv Ari Thór.

Locul acţiunii - un promotoriu din nordul insulei, unde a existat până în 1940 un st de pescari, Kálfhamarsvik, în golful cu acelaşi nume. Satul a fost dezafectat, a rămas farul, cu o casă somputoasă construită ulterior alături. Farul există, restul poveştii este ficţiune, precizează autorul. Între stâncile mării vecine cu farul, cu decenii în urmă a murit o femeie, despre care s-a spus că s-ar fi sinucis, apoi fiica ei de vreo cinci ani, iar acum fiica cea mare, întoarsă de curând din capitală.

Prea multe coincidenţe, crede tânărul poliţist care anchetează, prea multe enigme pe care martorii nu vor să le lămurească.

Scriu editorii: „Chiar înainte de Ajunul Crăciunului, o femeie cade de pe un promontoriu din nordul Islandei. A fost un accident sau a fost împinsă? Ari Thór, tânărul poliţist din Siglufjörður, se vede smuls din pregătirile de Sărbători alături de Kristín, soţia lui, şi porneşte într-acolo. Casa de pe promontoriu, unde femeia şi-a petrecut ultima noapte, găzduieşte nişte personaje ciudate, cu o istorie complicată între ele. Cu toţii o cunoşteau încă din copilărie pe tânăra care a murit, dar nu o mai văzuseră de ani întregi, de când se mutase înhanna sud, la Reykjavík. Luptându-se cu tăcerea încăpăţânată a locatarilor, Ari Thór descoperă un secret teribil – cu mulţi ani în urmă, promontoriul a mai făcut două victime… Ari Thór trebuie să afle adevărul cât mai repede, înainte ca furtuna albă să acopere urmele şi să-i orbească pe toţi.”

Un roman cu multe surprize, cu o acţiune densă, cu personaje bine conturate, în stilul în care Jónasson şi-a obişnuit până acum cititorii.

„Nici o ţară asociată cu Nordic noir-ul nu e mai mohorâtă, întunecată, rece, înzăpezită şi pustie decât Islanda. Şi nici un scriitor de suspans nu ilustrează aceste elemente mai viu şi mai înspăimântător decât Ragnar Jónasson.” – The Times.

„Un thriller captivant, plin de piste false întinse cu viclenie, care îţi dezvăluie misterul picătură cu picătură, fiind însă şi un protret subtil al Islandei contemporane.” - METRO

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici