O carte pe zi: „Husarii de 17 ani”, de Lu Nei

Cele zece texte care alcăturiesc cartea de faţă vor fi o surpriză pentru toţi cititorii, descriind o lume surprinzătoare, neaşteptată.

137 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi: „Husarii de 17 ani”, de Lu Nei

O carte pe zi: „Husarii de 17 ani”, de Lu Nei

Autorul acestei cărţi este chinez, s-a născut în 1973, trăieşte la Shanghai, a fost director într-o agenţie de publicitate, înainte de a deveni scriitor profesionist, şi şi-a publicat primul roman în 1998.

Se descrie pe el însuşi drept „unul dintre cei mai puţin educaţii tineri scriitori din China”. A avut de la 19 ani diferite meserii mărunte pe şantiere şi fabrici. A publicat mult, romanele sale s-au bucurat de succes, multe au fost traduse, unul a fost ecranizat. A primit numeroase premii.

Scriu editorii: „Adolescenţii protagonişti din prima parte a colecţiei, Husarii de 17 ani, au fost prima generaţie pierdută a Chinei, într-o perioadă când ţara trecea prin cea mai mare revoluţie socială din istoria modernă. Având norocul să nu prindă perioada tumultuoasă din timpul Revoluţiei Culturale, când vechiul sistem de valori fusese condamnat ca fiind feudal şi retrograd, iar majoritatea şcolilor fuseseră închise şi numai câţiva selectaţi aveau dreptul la o educaţie academică, ei au fost, prin urmare, condamnaţi să crească într-o lume pustiită moral. Neavând posibilitatea de a intra la licee de elită, ajungeau la şcoli tehnice şi profesionale, iar cei patruzeci de husari erau văzuţi ca nişte semi-rataţi, deoarece având viitorul loc de muncă asigurat, erau şi ei condamnaţi la un statut social relativ inferior. Aproape că poţi simţi angoasa şi durerea celor patruzeci de puşti cu gură mare, care transmit un sentiment de pierzanie prin escapadele şi purtările lor rebele.
În contrast cu prima parte a culegerii, unde acţiunea se petrece în cea mai îndepărtată provincie chineză din nord, Jilin, o zonă oarecum nesofisticată, acţiunea din cea de a doua parte, Fugi, nu te opri, frăţioare, are loc în Shanghai, cel mai cosmopolit oraş din China. Localnicii, cu bogăţiile lor neegalate de restul naţiunii, îşi ocupă locul privilegiat pe scara socială, privindu-l ca pe un drept din naştere, şi au o suspiciune înnăscută faţă de toţi cei care se zbat să ajungă la acelaşi nivel de prosperitate. Protagonistul, crescut într-o familie destul de înstărită, a trebuit să-şi înfrângă propriii demoni ca să-şi schimbe via-ţa. El nu a trebuit să se lupte pentru supravieţuire, precum cei mai pu-ţin norocoşi, ci a fost mai degrabă vorba de o luptă asemănătoare cu cea pe care o duc cei care au <<sindromul copilului bogat>>, o boală socială care se regăseşte nu doar în rândul celor tineri, ci şi printre cei în vârstă.”

Cartea de faţă va fi o surpriză pentru toţi cititorii, descriind o lume surprinzătoare, neaşteptată.

Lu Nei – Husarii de 17 ani. Traducere de Ana-Maria Florea. Editura Junimea, colecţia Epica. 159 pag.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici