O carte pe zi: „Lista judecătorului” de John Grisham

Un roman bine scris, alert, cu o intrigă captivantă, practic fără fisură, unul dintre cele mai bune thrillere.

283 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi: „Lista judecătorului” de John Grisham

O carte pe zi: „Lista judecătorului” de John Grisham

Un „bărbat alb, cincizeci de ani, şi-a început fărădelegile pe la douăzeci şi ceva de ani. Burlac, probabil nu a fost căsătorit niciodată. Cu excepţia primelor două victime, ucidea vinerea sau în weekend, semn că are o slujbă importantă. Are facultate, e clar că e intelgent, sclipitor chiar, şi răbdător. Crimele nu au componentă sexuală, prin urmare, probabil că e impotent. E mânat de o nevoie nesănătoasă de răzbunare. Nu are remuşcări, aşa cum se întâmplă de obicei. Tendinţe sociopate, pe puţin spus. Antisocial, dar, educat fiind, probabil reuşeşte să păstreze aparenţele. Şapte crime în şapte state diferite de-a lungul a douăzeci de ani. Foarte neobişnuit. Ştie că poliţia nu va săpa suficient încât să găsească legătura dintre crime.”

Îl cheamă Ross Bannick; ştie că nu va fi bănuit pentru că este judecător, prin urmare o funcţie foarte respectabilă. În plus, este un foarte priceput în ale tehnicii. Îmbrăţişase lumea ştiinţei şi tehnologiei în tinereţe, pe timpul liceului şi în facultate, fiecare cec, fiecare bănuţ îl investise în modernizarea şi actualizarea calculatorului pe care şi-l cumpărare de mic. „În tinereţe, ascultase telefoane, îşi filmase colegii făcând sex cu iubitele lor, înregistrase prelegeri la care nu avea acces, dezactivase camere de supraveghere, forţase încuietori, intrase în birouri securizate şi îşi asumase sute de alte riscuri prosteşti, dar nu regreta nimic. Nu fusese niciodată prins, nici măcar bănuit.” „Foarte neobişnuit. Narcisist, personalitate dublă, capabil să ducă o viaţă respectabilă şi păroductivă, pe de o parte, iar în timpul liber să îşi plănuiască următoarea crimă.”

Teama că va fi prins nu i-a venit decât acum, când o femeie la fel de tenace ca el, l-a urmărit pas cu pas, vreme de două decenii, străduindu-se să găsească dovezi pentru vinovăţia lui. Cu douăzeci de ani în urmă, judecătorul îi ucisese tatăl, profesor de drept, doar pentru îl umilise la cursuri. Iar acum teama judecătorului venea mai degrabă din teama că va fi nevoit să înceteze.

În romanul precedent, „Informatorul” (semnalat şi el la această rubrică), Lacy Stoltz, membră a Comisiei de Conduită Judiciară care analizează plângerile împotriva oamenilor legii, a investigat un judecător corupt care luase milioane de dolari de la un sindicat al crimei. Trei ani mai târziu, începe acţiunea romanului de faţă: Lacy întâlneste o femeie misterioasă care este atât de speriată încât recurge la o serie de pseudonime. Tatal lui Jeri Crosby fusese ucis cu douăzeci de ani mai devreme, cazul rămăsese nerezolvat, dar Jeri avea în minte un suspect pe care îl urmărise două decenii, pe parcursul cărora, descoperise şi alte victime.

John Grisham a început să publice în 1988, primul său roman s-a numit „...Şi vreme e ca să ucizi”, ecranizat în 1996. Au urmat alte patruzeci de romane, vândute în peste patru sute de milioane de exemplare în întreaga lume. Este considerat maestrul thrillerului juridic. Iar cartea de faţă este cea mai surprinzătoare şi înfricoşătoare din tot ce a scris.

„Abundând de detalii high-tech şi inedite răsturnări de situaţie, romanul lui Grisham îşi copleşeşte cititorii cu o poveste în care misterul şi suspansul sunt la cote maxime...“- The Wall Street Journal.

John Grisham – Lista judecătorului. Traducere din limba engleză de Mihaela Neacşu. Editura RAO. 346 pag.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici