O carte pe zi: "Manhattan Beach", de Jennifer Egan

O explorare inteligentă a unui moment de cotitură din istoria Americii şi a schimbările care au urmat.

74 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi: "Manhattan Beach", de Jennifer Egan

O carte pe zi: "Manhattan Beach", de Jennifer Egan

Un New York al perioadei interbelice şi al primilor ani de război, cu gansgteri, marinari şi scafandri. Când lumea începe să se schimbe, când diferenţele dintre femei şi bărbaţi încep să se estompeze, pentru că muca bărbaţilor, plecaţi pe front, trebuia să fie făcută de cineva.

Eroina, Anna Kerrigan, are, la începutul romanului, doisprezece ani. E sfârşitul anului 1934. Tatăl ei, Eddie, ruinat în Marea Depresiune, îl întâlneşte pe gansterul Dexter Styles la conacul acestuia de pe malul Manhattan Beach, în Brooklyn, şi începe să lucreze pentru el, ajutându-l în jocurile de noroc. Apoi, brusc, Eddie Kerrigan dispare.

Mai târziu, Anana înţelege în ce lume intrase tatăl ei. „Dexter prorocise, înainte de Prohibiţia să se sfârşească în ’33, că în loc să schelălaie ca nişte câini opriţi, aşa cum făceau mulţi din lumea interlopă, mai bine deschideau o serie de cluburi legale care să spele cîştigurile pantagruelice ale domnului Q din comerţul cu alcool. În afară că îi făcuse averea de neatins de Biroul de Venituri Interne, aranjamentul le permisese amândurora să profite de o serie de afaceri adiacente, legale şi ilegale – de toate, de la garderobe până la întâlniri amoroase, cum spunea Dexter. Rolul lui de paravan fusese esenţial: nu fusese arestat niciodată; intrase într-o familie bună prin căsătorie şi avusese intuiţia să-şi schimbe numele vechi la rostirea căruia ţi se încurca limba în gură, cu unul scurt, stilat, cu mult înainte să-i pese cuiva de asta. Planul funcţionase. Îi ridicase pe amândoi pe un val de respectabilitate care îl adusese pe Dexter în prezenţa vedetelor de cinema şi a ziariştilor, a aleşilor locali şi naţionali, în ale căror buzunare pătrunsese adânc influenţa domnului Q. Un aranjament minunat pentru toată lumea.”

Ani mai târziu, în 1942, Anna lucrează la şantierul naval Brooklyn, unde se repară navele avariate în război. Se oferă să fie scafandru, un meserie foarte dificilă, în care femeile nu erau admise; devine prima femeie scafandru. Cu salariul îşi întreţine familia. Îl întâlneşte într-o zi pe Dexter Styles, cu care are o aventură, după care îi reaminteşte de întâlnirea din 1934 şi de dispariţia tatălui ei. Începe să înţeleagă cât de complexă a fost viaţa tatălui ei şi care ar putea fi motivul dispariţiei lui. E sigură că Dexter ştie ceva ori chiar e amestecat în dispariţia tatălui. Lucrurile se complică apoi, Dexter începe să aibă probleme, e îndepărtat de rivali. Ana descoperă că e însărcinată şi părăseşte New Yorkul pentru California, unde îşi reîntâlneşte tatăl care, în timul războiului, condusese o navă pe oceane.

Un roman plin de realism social, cu rezonanţe poetice.

Jennifer Egan e probabil cea mai buna romanciera americana în viaţa.” (Time)

Jennifer Egan s-a născut la Chicago, în 1962, şi a copilărit în San Francisco. A studiat literatura engleză la Universitatea din Pennsylvania. Este autoarea romanului The Invisible Circus, care a fost adaptat pentru marele ecran în 2001, având-o în rolul principal pe Cameron Diaz, a romanului Look at Me, care a fost nominalizat la National Book Award.

La aceeaşi editură Pandora M i-a mai apărut traducerea romanului "Pe aici au trecut Cuţitarii".

Jennifer Egan - "Manhattan Beach". Editura Pandora M. Traducere din engleză de Paul Slayer Grigoriu. 511 pag.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici