O carte pe zi: „Merla”, de Udrea Rotaru

„Cuvintele sunt fundamental minciuni, dar am avut nevoie de ele ca să ne ascundem de ceilalţi”.

73 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi: „Merla”, de Udrea Rotaru

O carte pe zi: „Merla”, de Udrea Rotaru

Vorbim astăzi despre un roman surprinzător, dar înainte de a spune mai multe socotesc că e nevoie de câteva explicaţii. Întâi, titlul. „Merla” înseamnă „mierlă” în limba italiană. Încă din primele pagini, în călătoria eroinei Alesia Holm în lume (întâi în Italia) apare o mierlă pe care o hrăneşte cu fărămiturile unui pateu. Pe parcursul cărţii, mierla reapare, evident o alta. Cu care vorbeşte, pentru că prima surpriză este că eroina se înţelege, mental, cu pasărea.

Eroina cărţii este o tânără suedeză, care a studiat medicina şi şi-a descoperit treptat abilităţi extraordinare: reuşea să vadă în interiorul pacienţilor starea organelor lor, să diagnosticheze cu precizie afecţiunile, devenind un extraordinar diagnostician. Iar faima ei s-a răspândit vertiginos după ce a acordat un interviu unei reporteriţe în vremea pandemiei, interviu în care a făcut eroarea să vorbească despre abilităţile ei. Mai mult, femeia putea decripta schimburile de mesaje dintre celule şi creier.

Într-o plimbare pe insula Capri, unde Alesia ajunge în prima ei vacanţă, Merla îi atrage atenţia asupra unui bărbat – James Wright, al doilea personaj principal al romanului: un tânăr american care a studiat psihologia, a lucrat o vreme în SEAL, apoi a devenit profiler şi şi-a descoperit capacitatea de a comunica direct cu alte minţi. Două personaje care „descoperă că limbajul non-verbal şi conexiunile emoţionale sunt universale, depăşesc graniţele lingvistice” şi pot ajuta la salvarea lumii.

Despre abilităţile ieşite din comun ale celor doi află membrii unui institut de cercetare american, care se ocupă cu studiul tuturor formelor de viaţă de pe Pământ, numit AILS, ale căror intenţii şi obiective nu sunt în întregime oneste. Îi cooptează, alături de alte personaje asemănătoare lor, cu abilităţi ieşite din comun – nişte „ciudaţi” cu capacităţi extrasenzoriale („veniţi din ţări diverse, de vârste diferite, cu istoric personal variat, cu studii şi educaţii pe toate nivelurile”) - între care şi un profesor din Munţii Apuseni care putea auzi „glasul Pământului”. Iar toţi acei oameni „ciudaţi” sunt aduşi într—un singur loc, pentru că „cine va stăpâni toate abilităţile acestea, va stăpâni lumea.” Şi de aici încolo începe nebunia. „Ciudaţii” vor descoperi curând că liderii institutului american nu vor decât să stăpânească lumea şi s-o oblige pe doctoriţa suedeză să le dea o viaţă dacă nu veşnică, măcar asemenăntoare patriuarhilor biblici. Nu mai intrăm în detalii, lăsăm suspansul pentru cititor.

Un roman care pare unul detectivistic, deşi nu e; un roman care pare science-fiction, deşi nu e. Până la un punct, un roman politic, care discută viitorul omenirii.

Ca în orice roman de acest gen, veţi întâlni o acţiune palpitantă, multe răsturnări de situaţie, teorii despre supravieţuirea speciilor şi a civilizaţiei, descrieri nenumărate, călătorii cam pe toate continentele, personaje captivante sau detestabile, atentate cu bombe, crime, intrigi şi urmăriri, inclusiv scene de amor profund.

Scriu editorii: „Într-o lume în care vorbele sunt rare şi gesturile vorbesc mai mult decât orice, „Merla" este o carte captivantă despre comunicarea non-verbală, ecologie şi aventuri care traversează patru continente. Personajele principale se îmbarcă într-o călătorie epică pentru a descoperi secretele lumii şi a salva planeta de la distrugere.

Fiecare pagină a cărţii este plină de aventuri palpitante şi momente de învăţare profundă, în care cititorii sunt purtaţi într-o călătorie emoţionantă şi educativă. În timp ce explorează diversele culturi şi peisaje ale lumii, călătorul neînchipuit descoperă că limbajul non-verbal şi conexiunile emoţionale sunt universale, depăşind graniţele lingvistice şi culturale.

Într-o lume ameninţată de acţiunile umane, „Merla" serveşte ca o re-amintire a responsabilităţii noastre faţă de planetă şi a puterii pe care o deţinem de a face schimbări pozitive.

Această carte remarcabilă nu numai că te va purta într-o călătorie plină de suspans şi aventură, dar te va şi inspira să te implici în protejarea mediului şi în construirea unui viitor mai bun pentru generaţiile viitoare. Prin comunicare non-verbală şi acţiuni concrete, putem schimba lumea într-un mod care depăşeşte cu mult cuvintele”.

Cine este autorul? Doctor în economie, Udrea Rotaru (pseudonimul lui Constantin Rotaru) a lucrat vreme de 30 de ani în domeniul bancar, din care 15 ani a reprezentat la Bruxelles industria bancară românească. A ţinut şi cursuri la mai multe universităţi, fiind conferenţiar universitar.

În domeniul literar a debutat cu un volum de versuri în anul 1998, despre care acad. Zoe Dumitrescu Buşulenga spunea, la lansare: „Acesta carte e ca o poartă spre Paradis…”. A mai publicat un volum de versuri şi două romane, ultimul „A unsprezecea poruncă” - pe care le-am prezentat în această rubrică.

Udrea Rotaru – Merla. Editura Integral. 449 pag.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici