O carte pe zi: „Nume de cod: Madeleine”, de Arthur J. Magida

Un capitol impresionant al spionajului din cel de-al Doilea Război Mondial, „Nume de cod: Madeleiene” este o poveste adevărată, palpitantă şi emoţionantă, precum şi un tribut adus lui Noor Inayat Khan, fiica unui indian sufist.

312 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi: „Nume de cod: Madeleine”, de Arthur J. Magida

O carte pe zi: „Nume de cod: Madeleine”, de Arthur J. Magida

Cartea jurnalistului şi omului de televiziune american Arthur j. Magida (77 de ani) a apărut în 2020. Cu şase ani mai înainte, pe Netflix apărea un film a cărui eroină era spioana indiană.
Puţini ştiu povestea.

Noor onu Nisa Inayat Khan sau pe scurt sau Nora Inayat Khan, a fost o eroină britanică a celui de-Al Doilea Război Mondial renumită pentru serviciile ei în slujba serviciului de spionaj britanic numit Special Operations Executive. S-a născut la 1 ianuarie 1914 la Moscova, dintr-un tată indian sufist şi o mamă americană. Muziciană şi scriitoare, dedicată valorilor spirituale - armonie, frumuseţe, toleranţă - ale tatălui său, s-a trezit aruncată, prin curajul şi credinţa sa, in cel mai brutal regim din istorie.

A activat cu numele de Nora Baker şi a fost decorată post-mortem cu ordinul George Cross pentru serviciul ei în SOE, cea mai mare decoraţie civilă din Marea Britanie. Ca agent SOE, ea a devenit prima femeie operator radio pentru Marea Britanie din Franţa ocupată, pentru a ajuta Rezistenţa franceză în timpul Primului Război Mondial; a fost prima musulmană eroină de război.

A fost capturată de germani în Franţa, torturată îngrozitor şi ţinută izolată timp de luni de zile, după care, împreună cu alte agente franceze şi britanice a fost deportată şi executată în lagărul de exterminare de la Dachau.

Cartea de faţă istoriseşte toate acestea şi e un thriller de spionaj bine construit, cu o eroină aproape neverosimilă.

Arthur J. Magida – Nume de cod: Madeleine. O spioană sufistă la Paris, în timpul ocupaţiei naziste. Editura RAO. 392 pag.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici