O carte pe zi: „Oraşul în flăcări”, de Don Winslow

„Irlandezii ţineau docurile, italienii se ocupau de camioane şi ambele sindicate erau conduse din Providence. <>Aşa că ani de zile, nimic nu intra în Providence, dacă nu trecea prin mâna irlandezilor. Nu conta dacă era camion sau barcă”.

329 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi: „Oraşul în flăcări”, de Don Winslow

O carte pe zi: „Oraşul în flăcări”, de Don Winslow

Întâi au fost irlandezii, pe vremea războiului civil. Bărbaţii au muncit în abatoare, cariere şi fabrici de unelte, făcând averi pentru marile familii yankee, apoi au mărşăluit spre moarte în război, iar cei care s-au întors au făcut-o hotătâţi să pretindă o bucată din oraş, au luat staţiile de pompieri şi secţiile poliţiei, apoi au organizat circumscripţiile electorale şi s-au votat la puterea politică, dacă nu şi economică. Pe la sfârţitul secolului, au venit italienii din Mezzogiorno şi s-au luptat cu irlandezii. Două rânduri de sclavi, luptându-se unii cu alţii pentru rămăşiţele din farfuria stăpânului, până şi-au dat seama că, împreună, erau suficienţi să ia toată masa. Au feliat oraşul ca pe o friptură, dar au fost destul de isteţi încât să lase vechilor yankei destule felii ca să rămână graşi şi fericiţi.

Cam la fel s-a întâmpolat peste tot pe coasta estică a Americii, încât două imperii interlope au ajuns să controleze împreună întreaga regiune New England. Şi aici incepe superbul Roma pe care îl semnalăm azi.

Când între irlandezi şi italieni apare o femeie superbă, declanşând un război care va însemna asasinate, va rupe o alianţă şi va da foc oraşului. Ca în tragediile antice.

Scriu editorii: „Danny Ryan tânjeşte la o viaţă mai cinstită. Dar pe măsură ce conflictul lasă în urmă tot mai multe cadavre şi fraţii se întorc împotriva fraţilor, Danny trebuie să se depăşească pe sine însuşi. Pentru a-şi salva prietenii şi familia pe care a jurat să-i ocrotească, el devine un lider, un strateg nemilos şi un maestru al jocului înşelător în care învingătorii supravieţuiesc, iar cei învinşi mor. Explorând teme precum loialitatea, trădarea şi onoarea, romanul de faţă este o capodoperă contemporană în tradiţia unor lucrări precum Naşul, Casino şi Goodfellas”.

O tragedie antică, petrecută pe coasta estică americană. Scena formidabilă a descoperirii trupului făcut zob a lui Pat Murphy e de mare epopee. Acoperit de un strat subţire de pământ pe un teren pustiu, aducerea lui la casa mortuară, unde asteptau toţi membrii familiei, ţipătul înfiorător al mamei, pe care niciunul dintre cei prezenţi nu-l va putea uita vreodată, nu pot să nu-ţi trimită gândul la Iliada şi Odiseea. Dar copleşitoare sunt şi multe alte scene, între care viaţa mamei lui Danny Ryan, superbă femeie, Frumoasa şi Bestia, care se sacrifică pentru fiul ei.

„Un roman superb, spunea Stephen King. Oraşul în flăcări te ţine cu sufletul la gură”.

„De proporţii epice, ambiţios, maiestuos, Oraşul în flăcări este Naşul generaţiei noastre” - Adrian McKinty.

Un roman formidabil, nu doar thriller. Citiţi-l!

Don Winslow – Oraşul în flăcări. Traducere din limba engleză de Alexandra Florescu şi Iulia Anania. Primul volum al trilogiei Danny Ryan. Crime Scene Press, 346 pag.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici