O carte pe zi: „Paradisul” de Dante Alighieri

Anul trecut, când s-au împlinit 700 de ani la la moartea marelui Dante Alighieri, mai multe edituri au publicat în întregime sau părţi din opera fundamentală a poetului florentin sau studii despre opera sa şi lucrări de ficţiune.

217 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi: „Paradisul” de Dante Alighieri

O carte pe zi: „Paradisul” de Dante Alighieri

Semnalăm astăzi reeditarea ciclului al treilea din Divina Comedie, Paradisul, apărut la Editura RAO, în traducerea lui George Coşbuc.

„Mărirea Celui care-atot-pătrunde/ mişcând întregul tot şi dând splendoare/ mai mult-aici şi mai puţin-altunde!// În cerul cel mai plin de-a lui lucoare/ eu fui! Văzut-am stări, ce-a le descrie/ nu ştiu, nu pot câţi au să se scoboare.// Căci stând aproape ţintei o vrere vie,/ atât ne-absoarbe-al minţii noastre-avânt/ că taie-al minţii drum să mai revie”.

Am citat primele trei terţine al cântului, înaintea invocării zeului poeziei cele mai înainte.

„Paradisul” este a treia parte şi ultima a trilogiei „Divina Comedie”, una dintre capodoperele literaturii universale care a exercitat o puternică influenţă asupra culturii, artei şi literaturii întregii lumi.

Prezintă călătoria lui Dante prin Rai, ghidat fiind de Beatrice Portinari, care simbolizează teologia. În acest poem, Paradisul este descris ca o serie de sfere concentrice care înconjoară Pământul: Luna, Mercur, Venus, Soare, Marte, Jupiter, Saturn, stelele fixe, Primul Mobil (sfera cea mai îndepărtată, în astronomia clasică) şi Empireul (locul cel mai înalt din cer, în cosmologiile antice).

Dante îl invocă de la început pe Apollo să-l ajute să redea în versuri stralucirea sferelor cereşti (după ce, în cânturile anterioare „Infernul” şi „Paradisul”, invocase ajutorul muzelor, supuse zeului Apollo). Apoi va întâlni personaje faimoase în succesivele ceruri: în cerul întâi – pe cei care şi-au călcat jurămintele; în cerul al doilea – spiritele active; în cerul al treilea – spiritele îndrăgostite; în cerul al patrulea – spiritele înţelepte; în cerul al cincilea – spritele războinice; în cerul al şaselea – spritele drepţilor; în cerul al şaptelea – spiritele contemplative; în cerul al optulea – spiritele triumfătoare; în cerul al nouălea – ierahiile îngereşti; după care urmează Empireul, cu Dumnezeu, îngerii şi dreptfericiţii şi fecioara Maria. Apare în sfârşit viziunea divinităţii. Cu o parte dintre spiritele întâlnite, suverani, sfinţi sau filosofi, Dante va purta discuţii filosofice pe temele dragostei şi speranţei.

Dante a lucrat la „Divina Comedie” între 1307 şi 1321, cu puţin înainte de moarte.

Dante Alighieri – Paradisul. Traducere din limba italiană de George Coşbuc. Note şi comentarii de Acad. Prof. Alexandru Balaci. Editura RAO. 404 pag.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici