O carte pe zi: „Parisul nu te lasă să uiţi” de Ellen Feldman

O carte pe zi: „Parisul nu te lasă să uiţi” de Ellen Feldman. „Cel care salvează o viaţă salvează lumea. Din câte ştia ea, nu se preciza nicăieri că viaţa repectivă trebuie să aparţină unei religii anume.”

174 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi: „Parisul nu te lasă să uiţi” de Ellen Feldman

O carte pe zi: „Parisul nu te lasă să uiţi” de Ellen Feldman

Ellen Feldman este o scriitoare americană, născută în 1941. A publicat cel puţin paisprezece romane sub numele ei, dar a mai semnat şi ca Amanda Russell.

Câteva dintre romanele sale au avut mare succes: „Lucy”, din 2003 era despre iubirea lui Franklin Roosevelt pentru Lucy Mercer, secretarea soţiei sale Eelanor Roosevelt; „Scottsboro”, din 2009, desopre un băiat de culoare de nouă ani acuzat de viol şi a ajuns pe lista scurtă la Orange Price for Fiction; „Next to Love” din 2011 e povestea a trei femei din Massachusetts, din 40 până în anii 60.

Romanul pe care îl semnalăm astăzi a apărut în 2020 şi tratatea o problemă surprinzătoare: o pariziancă scapă de ororile sfârşitului de război dându-se drept evreică şi ajungând împoreună cu fiica ei minoră într-un lagăr de unde e trimisă în America; iar ajutorul substanţial în primit în supravieţurire în acea periaodă e din partea unui ofiţer nazist, doctor de profesie, care era de fapt un evreu devenit printr-un concurs d eîmprejurări soldat german. Între cei doi se declansează o idilă şi femeia se ascunde în lagăr pentru a scăpa de eventualele acuzaţii de „colaboraţionistă la orizontală”.

Eroina ajunge să lucreze, în anii 50, într-o editură new-yorkeză, t recutul nu-I dă pace, o bântuie şi fcae tot posibilul pentru a se înţelege cu el.

Scriu editorii:

„Trăind de-a lungul celui de-al Doilea Război Mondial, lucrând intr-o librarie din Paris cu fiica ei mică, Vivi, şi luptând pentru viaţa ei, Charlotte nu este o victimă este o supravieţuitoare. Dar poate supravietui următorului capitol din viata ei?

Alternând între Parisul din timpul războiului şi publicatiile din New York din anii 1950, romanul lui Ellen Feldman este o poveste extraordinară despre rezistenţă, dragoste şi alegeri imposibile, care explorează modul în care supravieţuirea nu vine niciodată fără un cost.”

Ellen Feldman – Parisul nu te lasă să uiţi. Traducere din limba engleză de Mihaela Neacşu. Editura RAO. 248 pag.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici