O carte pe zi: „Povestea mea nescrisă” de Jane Thynne

„Thynne portretizează într-un mod memorabil legătura dintre două surori şi modul în care aceasta poate fi fracturată de situaţia politică şi de război.” – Publishers Weekly

172 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi: „Povestea mea nescrisă” de Jane Thynne

O carte pe zi: „Povestea mea nescrisă” de Jane Thynne

Un roman splendid despre două surori care se pomenesc la un moment dat în tabere diferite pe fundalul devastator al celui de-al Doilea Război Mondial. Personaje fictive, fireşte, dar în jurul cărora roiesc figuri proeminente ale scenei istorice.

Autoarea mărturiseşte, într-o notă finală, cum a cumpărat, la jumătatea deceniul trecut, o maşină de scris portabilă Underwood, din 1931, deşi toată viaţa scrisese la computer. „Când am deschis cutia de piele, înăuntru am dat nu doar de maşina de scris, ci şi se sâmburele încolţit al unui nou roman.” Adică 150 de pagini dactilografiate pe o singură parte, fără vreun titlu, doar cu o dedicaţie. Paginile şi maşina de scris aparţinuseră Cordeliei Capel, o ziaristă celebră („cel mai de seamă cronicar al vieţii americane”), care scrisese reportaje despre război, înainte să se mute definitiv în America, unde a murit la aproape o sută de ani. „Sâmburele” a devenit romanul pe care îl semnalăm acum.

Jane Thynne, născută în Venezuela în 1961, este o scriitoare britanicî A lucrat ca ziaristă pentru BBC şi late câteva mari ziare britanice. A început să publice romane în 1997, după care i-au apărut alte opt.

Europa, 1936: Irene, sora Cordeliei, se mărită cu un industriaş german bogat şi se mută la Berlin. Cordelia obţine un post la un ziar din Paris şi părăseşte şi ea Anglia în încercarea de a-şi construi o carieră în jurnalism. Pe măsură ce situaţia politică devine tot mai tensionată în Europa, cele două surori păstrează legătura prin scrisori şi Cordelia descoperă ca soţul Irenei este simpatizant al regimului nazist.

Romanul nu se concentrează pe războiul propriu-zis, ci pe anii 1936-1937 şi 1945-1946. Despre ororile războilui scrie puţin, expediat, ca de pildă: „Londra era ca un boxer ce se încăpăţâna să rămână în ring, deşi abia se mai ţinea pe pcioare”

Apar multe figuri istorice proeminente - Joseph Goebells, Reinhard Heydrich, Sylvia Beach, Arthur Koestler, Martha Dodd, Kim Philby. Martha Dodd a fost fiica ambasadorului american la Berlin, între anii 1933-1937, atrasă la început de regimul nazist, devenită apoi o inamică înverşunată a fasciştilor, racolată de serviciile secrete sovietice, pentru care a lucrat ca spion şi după ce a revenit în America, supravegehată de FBI


Jane Thynne – Povestea mea nescrisă. Traducere din limba engleză de Adania Folea. Editura RAO. 409 pag.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici