O carte pe zi: „Prietenie trădată", de Christopher Bollen

  • „O combinaţie egală de Graham Greene, Patricia Highsmith şi F. Scott Fitzgerald, 'Prietenie trădată' este o carte în acelaşi timp lirică şi plină de suspans”
  • Atunci când a scris acest roman, Christopher Bollen se afla la apogeul forţei sale creative
219 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi: „Prietenie trădată", de Christopher Bollen

O carte pe zi: „Prietenie trădată", de Christopher Bollen

Un lucru surprinzător s-a spus despre acest roman: „O combinaţie egală de Graham Greene, Patricia Highsmith şi F. Scott Fitzgerald, 'Prietenie trădată' este o carte în acelaşi timp lirică şi plină de suspans, scrisă îngrijit şi atrăgătoare". Un roman care a obţinut Premiul Fizgerald în anul 2018.
 
Scriu editorii: „Când soseşte pe insula grecească Patmos, falit şi umilit, Ian Bledsoe fuge de căderea emoţională şi financiară provocată de moartea tatălui său. Prietenul lui din copilărie, Charlie - bogat, exuberant şi bucurându se de succesul noii sale afaceri de pe insulă - ar putea fi ultima sa speranţă. La început, Patmos pare a fi un vis - zile lungi de stat la soare pe iahtul lui Charlie şi reapariţia unei prietene din trecutul lui Ian -, iar Charlie îi oferă cu uşurinţă lui Ian colacul de salvare de care are atâta nevoie. Dar, ca şi Charlie însuşi, această insulă frumoasă are un secret întunecat şi nu trece mult timp până când visul începe să se sfărâme. Când Charlie dispare brusc, Ian se trezeşte prins în capcana unui şir de înşelăciuni. Iar pe măsură ce încearcă să şi revină din agitaţia lăsată în urmă de prietenul său, i se aminteşte de un joc imaginar numit <<Distrugătorii>>pe care îl jucau în copilărie (Distrugătorii este şi titlul original al romanului) - un joc pe care, îşi dă seama acum, este posibil să nu fi încetat niciodată să l joace.
 
O odisee fascinantă şi o dramă captivantă, impresionantă, „'Prietenie trădată' este o poveste vie şi plină de suspans despre identitate, putere şi soartă, taţi şi fii, reinventare de sine şi autoamăgire, spusă de un scriitor aflat la apogeul forţei sale creative".
 
Ian (Bledsoe) este un tânăr newyorkez dezmoştenit; Charlie (Konstantinou), cu origini greceşti. e foarte bogat şi duce o viaţă de lux. Familia lui a făcut avere construind autostrăzi în Orientul Mijlociu şi înfiinţând o firmă de închiriat iahturi. Când acceptă o slujbă la această firmă, Ian descoperă figurile dubioase din jurul prietenului său. Iar când Charlie dispare, Ian trebuie să-l caute şi simultan să-l acopere în faţa soţiei, care nu trebuie să afle adevărul. Un roman foarte bine scris şi tradus pe măsură.
 
Christopher Bollen, newyorkez născut în 1975, a fost ziarist, înainte de a-şi publica prima carte, în 2011. Romanul de faţă este al treilea. Alţi comentatori au spus despre scrisul lui că ar fi în maniera lui Updike, Eugenides sau Franzen, dar şi că e un mărturisit discipol al Agathei Christie.
 
Christopher Bollen - „Prietenie trădată". Traducere din limba engleză şi note de Mariana Piroteală. Editura Litera, colecţia Bizz books. 587 pag.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici