O carte pe zi: Războiul lui Stalin.O nouă istorie a celui de-Al Doilea Război Mondial, Sean McMeekin

În această carte cu totul inedită, Sean McMeekin marchează o schimbare fundamentală de optică în ceea ce priveşte abordarea lui Stalin ca aliat în cel de-al Doilea Război Mondial.

111 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi: Războiul lui Stalin.O nouă istorie a celui de-Al Doilea Război Mondial, Sean McMeekin

O carte pe zi: Războiul lui Stalin.O nouă istorie a celui de-Al Doilea Război Mondial, Sean McMeekin

Singurul lucru care l-a diferenţiat pe Stalin de Hitler, susţine autorul, este faptul că a fost un criminal de succes. Odată Hitler mort, iar al Treilea Reich în ruine, Stalin a creat un nou imperiu comunist imens.

Sean McMeekin este profesor de istorie la Bard College, New York. A predat câţiva ani la Universitatea Bilkent din Ankara. Cartea formidabilă pe care o semnalăm astăzi a apărut ân urmă cu doi ani.

Scriu editorii: „Până în momentul în care Planul Barbarossa a realizat un adevărat miracol de relaţii publice, transformându-l într-un aliat al Occidentului, Stalin omorâse milioane de oameni, încălcase orice normă de comportament internaţional, invadase la fel de multe ţări ca şi Hitler şi luase cu forţa mari teritorii pe care avea să continue să le stăpânească. Într-un sens mai larg, conflictul global a fost alimentat nu doar de agresiunea germană şi japoneză, ci şi de maşinaţiunile lui Stalin, orchestrate pentru a provoca războaie de uzură între puterile capitaliste în Europa şi în Asia. Pe parcursul războiului, Stalin a ales să facă doar ceea ce urma să fie în beneficiul propriului regim, necontribuind la efortul împotriva Japoniei până în ultimele zile ale conflictului. Mai presus de orice, Războiul lui Stalin dezvăluie detaliile şocante ale modului în care guvernul SUA (în detrimentul propriu şi al aliaţilor săi) a alimentat maşina de război a lui Stalin, aprobând necondiţionat orice solicitare sovietică”.

„O lectură teribilă... McMeekin este un scriitor superb. Nu există o pagină care să te plictisească în această carte. Amplitudinea abordării sale, referindu-se la evenimente din Manciuria în Grecia, dar şi de pe mai multe fronturi, este plină de prospeţime... Când este furios, McMeekin poate fi magnific”. The Times

„Dărâmând miturile cu succes, fără frică şi cu entuziasm, McMeekin a pornit la vânătoarea explicaţiilor greşite ale trecutului... Cartea lui ne va face să reevaluăm războiul şi consecinţele sale”. Margaret MacMillan, Financial Times

Sean McMcMeekin - Războiul lui Stalin. O nouă istorie a celui de-Al Doilea Război Mondial. Traducere din limba engleză de Gabriel Tudor. Editura Litera. Colecţia Kronika. 708 pag.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici