O carte pe zi: „Rebelă. Fuga mea din Arabia Saudită” de Rahaf Mohammed, împreună cu Sally Armstrong

„Rebelă arată că dinamica onoare-ruşine şi sistemul care le acordă bărbaţilor dreptul de supraveghere marchează în continuare viaţa de zi cu zi a femeilor saudite şi universul lor moral printr-un amestec complex de elemente psihologice, culturale şi religioase.”(Ayaan Hirsi Ali, activistă feministă)

364 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi: „Rebelă. Fuga mea din Arabia Saudită” de Rahaf Mohammed, împreună cu Sally Armstrong

Cazul Rahaf Mohammed a făcut vâlvă în lumea internaţională, implicând inclusiv organisme ONU, în urmă cu trei ani.

Rahaf Mohammed (fosta Rahaf Mohammed Mutlaq al-Qunun) s-a născut în martie 2000 în Arabia Saudită, tatăl ei fiind guvernator în oraşul al-Sulaimi din provincia Hail. La 18 ani, în ianuarie 2019 şi-a acuzat familia că îi împiedică dreptul la educaţie, că o forţează la o căsătorie aranjată şi că a ameninţat-o cu moartea pentru că ar fi renunţat la islam (o crimă capitală în dreptul saudit). A fugit cu ajutorul unor prieteni, cu un taxi până la aeroportul din Kuweit, a luat un avion spre Banhkok, Thailanda, cu gândul să zboare mai departe spre Australia, unde să ceară azil politic. Avea exemplul altei tinere saudite, Dina Ali Lasloom, care fugise la fel de familia sa în 2017, în Filipine, dar care, din nefericre, fusese prinsă, trimisă în Orientul Mijlociu, unde a dispărut. Spera să nu I se întâmple la fel. Autorităţile saudite i-au dat de urmă, fata s-a baricadat în aeroportul din Bangkok, pentru a scăpa de extrădarea către Arabia Saudită, a început să trimită mesaje disperate pe Twitter, solicitând ajutor, este pusă sub protecţia Înaltului Comisariat ONU pentru Refugiaţi şi până la urmă, după o săptămână, a primit azil în Canada. Acum trăieşte în Canada, e o mamă celibatară, susţine că aparţine comunităţii LGBT, militează pentru drepturile femeilor, se declară nemulsumană.

Povestea ei esta cartea pe care o semnalăm astăzi,

Scriu editorii: „În ianuarie 2019, după mai bine de un an de planificări meticuloase, Rahaf Mohammed reuşeşte să fugă din Arabia Saudită şi să scape de familia în care se simte oprimată. Odată ajunsă pe aeroportul din Bangkok, un bărbat care pare că vrea să o ajute îi ia paşaportul şi nu i-l mai returnează. Rahaf îşi dă seama că a căzut în capcană. Ştie că dacă va fi trimisă acasă riscă să fie ucisă, asemenea altor femei considerate rebele în ţara ei. Disperată, îşi face un cont de Twitter şi cere lumii întregi să o ajute. Într-o singură zi, reuşeşte să atragă 45.000 de followeri datorită cărora va găsi în cele din urmă refugiu în Occident.

Rahaf povesteşte cum a evadat şi cum arăta viaţa ei în Arabia Saudită – o viaţă pe care o trăiesc mii de alte femei. Rahaf vine dintr-o familie bogată. A crescut în lux, dar sub controlul strict al tatălui şi al fraţilor, şi încă de mică a fost obligată să respecte regulile unui sistem represiv care le consideră pe femei inferioare bărbaţilor şi le tratează ca atare. De la senzaţia de sufocare dată de niqab până la revolta provocată de refuzul unor drepturi minime – fetele nu au voie să iasă neînsoţite, să râdă în public sau chiar să meargă pe bicicletă – şi de pedepsele dure pentru legăturile amoroase interzise, Rebelă este un document despre violenţa şi umilinţele la care sunt supuse unele femei şi extraordinara poveste a unei fete aflate în căutarea libertăţii.”

„Dacă ar fi să numesc un singur lucru care alungă femeile din ţările noastre şi ne uneşte sub steagul comun al celor chinuite - precizează Rahaf Mohammed -, acesta ar fi legea gardienilor bărbaţi. Ea stă la baza întregii discriminări, a abuzurilor contra femeilor şi a încălcării drepturilor omului. în cadrul discuţiilor online am descoperit că, deşi femeile saudite au fost întotdeauna mai puţin vizibile decât bărbaţii saudiţi, aceste legi draconice ale gardienilor nu au existat dintotdeauna. Până în 1977, femeile puteau călători fără un gardian bărbat, dar o prinţesă, Mishaal bint Fahd, a făcut greşeala să se îndrăgostească. Era fiica prinţului Fahd bin Muhammad bin Abdulaziz Al Saud şi nepoata prinţului Muhammad bin Abdulaziz, fratele mai mare al regelui Khalid. Deşi prinţesa cunoştea prinţi şi regi, guvernul a ucis-o pentru infracţiunea de a iubi un bărbat ales de ea, apoi a dat o lege prin care se asigura că nicio altă fată nu avea să iasă din casă neînsoţită de un gardian, ca să nu poată comite astfel infracţiunea de a se îndrăgosti.”

 

Rahaf Mohammed împreună cu Sally Armstrong - Rebelă. Fuga mea din Arabia Saudită. Traducere de Miruna Andriescu. Editura Polirom, 288 pag.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici