O carte pe zi: „Regele Zibeline în jurul lumii”, de Jean-Christophe Rufin

„M-a pasionat imediat destinul acestui aventurier, explorator exilat în inima Siberiei înainte să colinde toate oceanele lumii şi să devină regele Madagascarului”.

170 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi: „Regele Zibeline în jurul lumii”, de Jean-Christophe Rufin

O carte pe zi

Semnalăm astăzi o carte a unuia dintre cei mai premiaţi scriitori francezi contemporani. Jean-Christophe Rufin s-a născut în 1952, a urmat o carieră medicală de succes, a fost şef de clinică, a lucrat în mai multe spitale, a fost administrator al Crucii Roşii franceze, apoi preşedinte al Acţiunii contra foametei şi unul dintre cei mai fervenţi organizatori ai unor misiuni umanitare. A mai fost ambasador în Senegal şi Gambia, iar din 2006 a părăsit toate funcţiile oficiale pentru a se consacra scrisului.

În 2008 a fost ales cel mai tânăr membru al Academiei franceze.

Pentru opera sa literară a primit numeroase premii celebre, între care Goncourt şi Interallié. A publicat foarte multe romane şi eseuri.

Eroul romanului de faţă este Maurice Auguste Benjowski, socotit ultă vreme cel mai faimos aventurier la secolului al XVIII_lea, ale cărui Memorii, publicate în limba franceză, s-au bucurat de un enorm succes. Pentru unii a fost un aventurier, pentru alţii un escroc. Cu timpul, povestea sa (chiar a ajuns rege al Madagascarului) a fost dată uitării, dar viaţa şi aventurile sale au inspirat numeroase romane, piese de teatru şi filme. Cu toate acestea, personalitatea sa a rămas enigmatică, fapt care l-a inspirat pe Rufin.

Scriu editorii: „Un tânăr nobil european, contemporan cu Voltaire şi Casanova, ajunge în Siberia şi apoi în China, Franţa şi SUA, dar şi în alte locuri din jurul lumii, devenind în cele din urmă regale Madagascarului. Sub pana lui Jean-Christophe Rufin, această istorie reală capătă amploarea şi şarmul unei poveşti orientale, dintre acelea atât de faimoase şi citite în secolul al XVIII-lea. Iar la toate acestea se adaugă o foarte frumoasă poveste de dragoste ce la fiecare pas pare sortită eşecului şi un periplu prin societatea şi moravurile epocii”.

„M-a pasionat imediat destinul acestui aventurier, explorator exilat în inima Siberiei înainte să colinde toate oceanele lumii şi să devină regele Madagascarului. De douăzeci de ani vreau să-i spun povestea într-o carte. Benjowski însuşi şi-a scris Memoriile în 1791. Prin urmare, am fost nevoit să găsesc un artificiu romanesc pentru a evita să vin cu altă naraţiune istorică. Şi cel care mi l-a oferit a fost Benjamin Franklin.” (Jean-Christophe Rufin, L’Express).

„Un roman istoric cinematografic, deopotrivă o relatare a unei călătorii uluitoare şi o poveste de dragoste palpitantă”. (RTL).

Jean-Christophe Rufin – Regele Zibeline în jurul lumii. Tarucere din limba franceză de Cristian Fulaş. Editura Polirom. 342 pag.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici