O carte pe zi: „România. Album de istorie postdecembristă. 1990-2020” de Călin Hentea

Cine îşi mai aminteşte astăzi de cărţile poştale cu figurile personajelor politice de la începuturile anilor ’90? De pliantele electorale, de fluturaşii, de afişele lipite pe toate gardurile şi de bannerele atârnate de toţi stâlpii, cu prilejul alegerilor care au urmat?

101 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi: „România. Album de istorie postdecembristă. 1990-2020” de Călin Hentea

O carte pe zi: „România. Album de istorie postdecembristă. 1990-2020” de Călin Hentea

„În volumul de faţă, <România. Album de istorie postdecembristă, 1990–2020> - scrie Ion M. Ioniţă pe ultima copertă a albumului -, Călin Hentea face acest gen de arheologie şi sapă în straturile de memorie vizuală ale societăţii româneşti. Ceea ce scoate la iveală este surprinzător, uneori trist, alteori amuzant. Călin Hentea nu este la prima ispravă. A făcut anatomia propagandei comuniste în lucrări de referinţă dedicate genului. Ca <doctor> în propagandă ce se află, a dezvăluit patologia congenitală a manipulării născute de comunism. E adevărat, unele patologii s au prelungit şi în postcomunism, până în ziua de azi, iar tabloul este unul ilar, jenant autoironic la nivelul societăţii de atunci sau de astăzi. Oare, chiar aşa am fost, stai să te întrebi. Răspunsul vine imediat: da, ba chiar mai mult decât atât!”

Noua carte scoasă de Călin Hentea oferă o antrenantă incursiune imagistică şi imagologică în trecutul nostru foarte recent, pe care riscăm să-l uităm rapid. Imaginile adunate de autor sunt decupate din presa românească şi străină, cuprind cărţi postale, afişe, calendare, pliante electorale, fotografii realizate de autor, trimiteri la revistele de cinema, evenimente sportive etc Este „prezentul despuiat” în care am trăit.

Autorul însuşi declară: „Abumul debutează cu o cronologie a evenimentelor semnificative din ultimii 30 de ani şi continuă cu o selecţie a chipurilor şi întâmplărilor reprezentative din această perioadă. Scriindu-l, căutând şi alegând imaginile mi-am dat seama cât de repede se aşterne uitarea peste trecutul imediat şi cât de repede se pierde relevanţa unor fapte-chipuri-vorbe care, nu demult, ne-au cutremurat şi ne-au pus un nod de emoţie în gât. Este dificil a realiza, doar pe baza mărturiilor electorale iconografice păstrate, un panou cuprinzător al principalelor figuri politice ale anilor 1990-2020. Nu poate fi evitată remarca unei accentuate diluări a relevanţei personajelor publice şi faptelor acestora, dar şi o mare tristeţe. Tristeţea este generată nu atât de cenuşiul pauper al vieţii românilor din aceşti zeci de ani, cât de uluitorul contrast între imaginea luminoasă pe care şi-au proiectat-o politicienii despre ei înşişi şi mizeriile pe care le-au reproşat rivalilor de conjunctură.
Cea mai mare parte a personajelor publice alese să apară în acest volum sunt încă în viaţă, în plină activitate sau chiar la putere. Sper că această proximitate nu a influenţat în vreun fel modul în care am prezentat şi comentat imaginea, faptele sau personalitatea celor în cauză”.

Călin Hentea - România. Album de istorie postdecembristă. 1990-2020. Editura Mega. 218 pag.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici