O carte pe zi: „Să fii bărbat” de Nicole Krauss

„Să fii bărbat oferă plăcerea de a te afla în compania intelectului surprinzător şi exigent al lui Nicole Krauss, împins înainte de o imaginaţie mereu curioasă să descopere limitele şi posibilităţile ficţiunii, ale timpului şi ale iubirii.“ — San Francisco Chronicle

73 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi: „Să fii bărbat” de Nicole Krauss

O carte pe zi: „Să fii bărbat” de Nicole Krauss

Scriitoarea americană Nicole Krauss, născută în 1974, a publicat mai multe romane, o parte traduse deja în româneşte de aceeaşi editură - Un bărbat intră în cameră, Istoria iubirii, Pădurea întunecată. (Forest Dark; Humanitas Fiction, 2018). Cartea de faţă a apărut în 2020. În 2020.

Scriu editorii: „Asupra titlului volumului planează aceeaşi ambiguitate ce învăluie personajele imaginate de Nicole Krauss, fiinţe dinamice, cu traiectorii sinuoase sau imprevizibile, care se construiesc sau se reinventează, adaptându-se din mers unei lumi ficţionale lipsite de stabilitate şi de certitudini. Prozele scurte ale lui Nicole Krauss sunt construcţii complexe, reunind mai multe fire tematice care converg în ideea libertăţii de a alege să fii tu însuţi, „fără precedent“, fără a te supune unui model, unei tradiţii sau unei presiuni exterioare ce te-ar diminua sau limita. A le reduce însă la un nucleu tematic ar însemna să le simplifici, să le ignori ambivalenţele şi subtilităţile. În urma fiecărei povestiri rămâne un rest de adevăr nespus, o enigmă neelucidată, o incertitudine cu privire la personaje şi la resorturile lor comportamentale”.

„Pendulând între tensiune şi exuberanţă, disciplină şi expansivitate, aceste povestiri strălucesc prin intuiţie şi momente de o desăvârşită frumuseţe. Ele îndeamnă la râs copios, invită la gândire profundă, încântă şi tulbură în egală măsură. Bucuria şi durerea se întrepătrund în ţesătura fină a acestei cărţi extraordinare.“ — Boston Globe

Nicole Krauss – Să fii bărbat. Povestiri. Traducere şi note de Mihaela Dumitrescu. Editura Humanitas Fiction. Coleţia Raftul Denisei. 251 Pg.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici