O carte pe zi: ”Trenul lui Lenin. Călătoria care a schimbat cursul istoriei”, de Catherine Merridale

O ”poveste superbă, amuzantă, fascinantă a călătoriei transeuropene cu trenul a lui Lenin, în drumul lui spre putere, şi a modului în care acesta a zguduit lumea”, notează editorii.

498 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi: ”Trenul lui Lenin. Călătoria care a schimbat cursul istoriei”, de Catherine Merridale

O carte pe zi: ”Trenul lui Lenin. Călătoria care a schimbat cursul istoriei”, de Catherine Merridale

Istoricul britanic Catherine Anne Marridale, născută cîn 1959, a arătat în studiile sale un interes special pentru Rusia. Într-un interviu acordat ziarului „The Independent” spunea că a început să studieze limba rusă la şcoală şi a vizitat ţara prima oară la 18 ani. Mai târziu a petrecut un an la Moscova, pentru a se familiariza cu viaţa ţării şi, fireşte, s-a simţit atrasă de istoria ei. A publicat mai multe cărţi despre Rusia, unele dintre ele încununate cu premii prestigioase.

La 9 aprilie 1917, prima zi a bătăliei de la Arras, în care au pierit 160000 de soldaţi britanici, un bărbat de origine rusă, chel, cu bărbuţă, împreună cu soţia sa şi alţi 30 de tovarăşi, a urcat la Zurich în vagonul unui tren care avea să-l ducă în Rusia. Bărbatul era Valdimir Ilici Lenin şi călătoria avea să schimbe istoria. Cu talentul unui romancier şi multă imaginaţie, Catherine Merridale reface drumul de o săptămână al lui Lenin, prin Germania, via Suedia şi Finlanda, spre Rusia pe care nu o mai văzuse de 20 de ani. Se sfârşea nu numai un lung exil, dar se apropia şi shimbarea istoriei. Scriu editorii: „În 1917, războiul din Europa părea să nu se mai termine vreodată. Ambele tabere căutau arme, tactici şi idei noi pentru a sparge blocajul care distrugea el însuşi continentul. Un mic grup de oameni din guvernul german a avut o idee genială: de ce să nu provoace şi mai multă confuzie într-o Rusie din ce în ce mai haotică aranjând ca Vladimir Ilici Lenin, cel mai notoriu dintre extremiştii revolutionari, aflat în acel moment în Elveţia, în siguranţă, să meargă acasă? Trenul lui Lenin de Catherine Merridale recreează călătoria extraordinară a lui Lenin din exilul comod la Zurich, de-a lungul unei Germanii în pragul dezintegrării din cauza privaţiunilor războiului şi spre nord, către graniţa Laponiei şi primirea entuziastă pe care i-o pregatiseră mulţimile revoluţionare în Gara Finlanda, din Petrograd.”

O „poveste superbă, amuzantă, fascinantă a călătoriei transeuropene cu trenul a lui Lenin, în drumul lui spre putere, şi a modului în care acesta a zguduit lumea.” scria celebrul Simon Sebag Montefiore.

Călătoria lui Lenin a fost finanţată şi sprijinită de germani, pe ruta Zurich- Berlin-Stockholm-Haparanda-Tornio-Petrograd, singura cale de a ajunge la destinaţie fără a trece prin front. Trenul trebuia să treacă pe teritoriul Germaniei, aflată în război cu Imperiul Ţarist. Germanii sperau ca războiul să se întoarcă în favoarea lor după ce Lenin îi va fi convins pe ruşi să renunţe la război şi să închidă frontul din est. Trenul era sigilat, vagonul în care au călătorit ruşii era din lemn vopsit în verde, cu trei compartimente de clasa a doua şi cinci de clasa a treia, două toalete şi un compartment de bagaje. Sosirea la Gara Finlanda a fost un triumf. La Berlin se transmitea: „Intrarea lui Lenin în Rusia, un succes. Acţionează exact după dorinţa noastră.”

Catherine Merridale reuşeşte să lămurească circumstanţele epocii, analizând mai puţin călătoria propriu-zisă (expediată în două capitole), ci felul în care politica epocii a influenţat realizarea ei, discutând mai mult despre influenţele politice europene, revoltele împotriva ţarismului din Petrograd, coaliţiile din capitala Rusiei, dar şi personalitatea controversată a lui Lenin, mai ales în primele săptămâni de la reîntoarcere.

Catherine Merridale – Trenul lui Lenin. Călătoria care a schimnbat cursul istoriei. Editura Litera, colecţia Kronika. Traducere din limba engleză de Petru Iamandi. 336 pag.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici