O carte pe zi: „Viaţa la viteză maximă”, de Brigitte Giraud

Povestea care ar fi putut fi rezumată simplu: Claude a murit într-un accident de motocicletă, după un gest imprudent la semafor. De ce s-au întâmplat toate acestea?

88 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi: „Viaţa la viteză maximă”, de Brigitte Giraud

O carte pe zi: „Viaţa la viteză maximă”, de Brigitte Giraud

Anul trecut, Academia Goncourt a ales o autoare puţin cunoscută marelui public, care, de altfel, nu este obişnuită cu mari vânzări. Născută în Algeria, Brigitte Giraud locuieşte la Lyon iar până acum a scris aproximativ 10 cărţi. Brigitte Giraud a exersat mai multe meserii după ce a făcut studii de limbă – engleză, germană şi arabă. Ea a fost traducătoare şi librăreasă. Premiul Goncourt a fost obţinut după 14 tururi de scrutin, împotriva romanului „ Magul de la Kremlin” care a obţinut ulteiror Premiul Academiei (tradus între timp şi el în româneşte şi prezentat de noi la aceast agenţie de presă). Romanul a fost for primit fără entuziasm de public şi a avut vânzări mai puţine decât se ântâmplă de regulkă cu cărţile premiate.

Povestea pe scurt: Brigitte Giraud (e o carte autobiografică) se pregăteşte să-şi vândă casa în care a trăit împreună cu fiul ei douăzeci de ani după moartea soţului Claude într-un accident de motocicletă. Şi în care n-a locuit cu el, abia se pregătea s-o cumpere. Încearcă să găsească un sens moţii absurde, să desluşească o serie uriaşă de „dacă”, să evidenţieze cauza. „Nu am întrezărit angrenajul ce avea să ne dea viaţa peste cap. Întrucât casa se află în centrul a ceea ce a provocat accidentul”.

Scriu editorii: „Într-o istorisire tensionată, ce evoluează ca o numărătoare inversă, Brigitte Giraud încearcă să înţeleagă ce a dus la accidentul de motocicletă produs pe 22 iunie 1999, care l-a costat viaţa pe soţul ei. Douăzeci de ani mai târziu, ea trece în revistă evenimentele şi analizează pentru ultima oară întrebările rămase fără răspuns. Hazard, destin, coincidenţe? Revine asupra zilelor care şi-au grăbit curgerea într-un şir de dereglări imprevizibile până la producerea inevitabilului. Entuziasmat de perspectiva mutării şi grăbit să înceapă lucrările de renovare, cuplul a uitat cât de periculos e să trăieşti. Brigitte Giraud conduce ancheta şi pune în scenă viaţa lui Claude, şi a lor, reveniţi în mod miraculos la viaţă”.

„O scrisoare de dragoste către un bărbat tandru şi blând, o căutare a înţelepciunii şi un tablou al vieţii cotidiene care seamănă cu a fiecăruia dintre noi" – Version Femina.

„O poveste minunată despre sensul destinului" – Le Figaro Littéraire.

Brigitte Giraud – Viaţa la viteză maximă. Traducere din limba franceză şi note de Mihaela Stan. Editura Trei. 190 pag.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici