O pânză de Mark Rothko, evaluată la câteva zeci de milioane de euro, vandalizată la Londra

Un tablou de Mark Rothko, evaluat de specialişti la câteva zeci de milioane de euro, a fost vandalizat de un vizitator, la muzeul Tate Modern din Londra, au anunţat, duminică, reprezentanţii instituţiei.

206 afișări
Imaginea articolului O pânză de Mark Rothko, evaluată la câteva zeci de milioane de euro, vandalizată la Londra

O pânză de Mark Rothko, evaluată la câteva zeci de milioane de euro, vandalizată la Londra (Imagine Arhiva: Mediafax Foto/AFP)

O pată neagră a fost descoperită pe un tablou semnat de Rothko, după ce muzeul a fost închis pentru o scurtă perioadă de timp.

"Tate poate confirma că un vizitator a deteriorat una din pânzele lui Rothko, ce face parte din seria «Seagram», pictând pânza cu o pensulă", a declarat un purtător de cuvânt al muzeului.

Seria "Seagram" a fost comandată de arhitecţii care au realizat turnul ce poartă acelaşi nume. Tablouri cu dimensiuni de până la 2,66 m x 4,57 m urmau să decoreze pereţii luxosului restaurant Four Seasons şi parterul impunătoarei clădiri din centrul Manhattanului, New York.

Dar, din motive necunoscute, Rothko a anulat comanda, a restituit sumele primite în avans şi a donat pânzele deja realizate muzeului Tate Modern. Operele au ajuns la Londra pe 25 februarie 1970, ziua în care artistul ruso-american în vârstă de 66 de ani s-a sinucis.

Tablourile din această serie prezintă fâşii de culoare, de la portocaliul luminos la ciocolatiu.

Muzeele Tate Modern din Londra şi MoMA din New York deţin cele mai multe opere semnate de Rothko.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici